Μία έκθεση παγκοσμίου επιπέδου

7-10 Φεβρουαρίου 2025

METROPOLITAN EXPO

Ημερίδα ΠΟΕΣΕ

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ευνοϊκότερος δανεισμός, ενεργειακή σταθερότητα, τα κορυφαία αιτήματα της Εστίασης 

Μια σημαντική ημερίδα για τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κλάδου της Εστίασης ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, τρίτη μέρα της HORECA 2024.  

Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε πόσο φειδωλή υπήρξε η Πολιτεία στην ενίσχυση των καταστημάτων εστίασης με επιδοτήσεις –που δόθηκαν πολύ πιο απλόχερα σε άλλους κλάδους ως απότοκο της κρίσης του Covid– τη στιγμή που ο τομέας της Εστίασης, όπως τόνισε, προσφέρει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται μέσα στο top 3 των «εργοδοτών» της χώρας, συμβάλλοντας με 8 δισ. στο ΑΕΠ. 

Γιώργος Καββαθάς

Νίκος Δασκαλάκης

 Επιστροφή στον επενδυτικό δανεισμό, με καλύτερους όρους από τις τράπεζες

Iδιαίτερα διαφωτιστικές ήταν οι τοποθετήσεις του πρώτου πάνελ καλεσμένων, με τον κ. Νίκο Δασκαλάκη, Επίκουρο Καθηγητή Xρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, να δηλώνει ότι βρισκόμαστε σε ένα θετικό momentum για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Όπως εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης, μέσω τον προγραμμάτων ΕΣΠΑ, παρατηρείται ελαφριά μείωση των επενδύσεων από ίδια κεφάλαια, ενώ αυξήθηκε η διαθεσιμότητα των τραπεζών για χορήγηση επενδυτικών δανείων. Αυτός ο δείκτης αποκαλύπτει την τάση για επιστροφή των επιχειρηματιών στην τραπεζική δεξαμενή για άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.  

Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Ηλιάδης,  General Manager Retail Segments Strategy & Sales της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για την επίγνωση που έχουν συνολικά οι τράπεζες για την δυσχερή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης και αναγνώρισε ότι η αυτοχρηματοδότηση στην οποία συχνά καταφεύγουν οι επιχειρήσεις δεν είναι υγιές δείγμα επενδυτικής στρατηγικής. Ο ίδιος έκανε λόγο για νέα δανειακά προϊόντα που βρίσκονται εν τη γενέσει τους, με μεγαλύτερη συμμετοχή-εμπλοκή των τραπεζών. Ωστόσο υπήρξαν βάσιμες αντιδράσεις από παριστάμενους επαγγελματίες, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι οι αυστηροί όροι που τίθενται από τις τράπεζες, όπως η μη ύπαρξη προηγούμενων οφειλών, η επιβεβλημένη εγγυοδοσία και η πολυπλοκότητα των κριτηρίων στις υποβαλλόμενες αιτήσεις αποτρέπουν τους επαγγελματίες να χτυπήσουν την πόρτα των τραπεζών, με το φόβο της απόρριψης. 

Νίκος Ρογκάκος

Στέλιος Ηλιάδης

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις, συνεργατικότητα και ρεαλισμός στις απαιτήσεις της ΑΑΔΕ 

Το θετικό πρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έδειξε στους επαγγελματίες ο Διοικητής της κ. Γιώργος Πιτσιλής, που τόνισε ότι η «γραμμή» που εκπορεύεται από την ΑΑΔΕ ως προς τον έλεγχο των επιχειρήσεων είναι να μην υπάρχει οξεία τιμωρητική διάθεση, ενώ υπογράμμισε ότι η νομιμότητα είναι σταθερά ο δρόμος που συμφέρει τους επαγγελματίες. Σε σχόλια που έγιναν από συμμετέχοντες επιχειρηματίες, προερχόμενους από πολλά σημεία της Περιφέρειας, κυρίως νησιωτικά, για την «επιθετική» συμπεριφορά ορισμένων ελεγκτών που θεωρούν τους ιδιοκτήτες εξ ορισμού «ενόχους» και για τη φερόμενη ως διαπόμπευση των επιχειρήσεων -που σφραγίζονται για 48 ώρες, με ειδική σήμανση για φορολογικές παραβάσεις -ορατή από τους περαστικούς- ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε ότι ήδη έχει δοθεί η οδηγία της συναινετικότητας προς τον ελεγκτικό μηχανισμό.  

Υποστήριξε ωστόσο ότι ορισμένοι από τους σταθερά παραβαίνοντες τους νόμους έχουν συνυπολογίσει το κόστος του προστίμου μέσα στο γενικό λειτουργικό κόστος της επιχείρησής τους και η τακτική της έκθεσής τους στην τοπική κοινότητα σταθμίζεται ότι θα λειτουργήσει περισσότερο αποτρεπτικά σε επόμενες παραβάσεις. Τέλος προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο my data και στη διασύνδεσή του με το e-sent, οι οποίες θα μειώσουν τη ψηφιακή «γραφειοκρατία» της διαβίβασης δεδομένων προς την ΑΑΔΕ.  

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καμπάνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, επεσήμανε το focus που πρέπει να γίνει από την ΑΑΔΕ στα τεχνικά προσκόμματα που οργανικά φέρει το σύστημα διαβίβασης δεδομένων (όταν, για παράδειγμα, έχουν «κοπεί» νομιμότατα όλες οι αποδείξεις, αλλά αδυνατούν να διαβιβαστούν στην Ανεξάρτητη Αρχή, λόγω αδυναμίας του παρόχου internet να λειτουργήσει –υπαρκτό πρόβλημα που επιβεβαίωσαν και αρκετοί από τους παριστάμενους επιχειρηματίες από προσωπική τους πείρα).  

Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι το ίδιο το σύστημα περιλαμβάνει ορισμένες δικλείδες ασφαλείας για ανάλογες περιπτώσεις και προέτρεψε τους επαγγελματίες να εκπαιδευτούν στην ιδέα ότι υπάρχει η διαβίβαση των δεδομένων είναι μια «αυτοτελής υποχρέωση» των επιχειρήσεων. Δεσμεύτηκε ωστόσο για την περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρηματιών με στοχευμένες παρεμβάσεις. Το πάνελ έκλεισε με πρόσκληση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ προς τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ, αλλά και τους προέδρους τοπικών σωματείων, να οριστούν συναντήσεις με τον ίδιο και τα αρμόδια στελέχη της Αρχής ώστε να εξεταστούν ad hoc τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, τόσο συνολικά, όσο και ανά περιοχή. 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή «εκπαίδευση» των επαγγελματιών, η απάντηση στην κρίση 

«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται» δήλωσε στην πρώτη αποστροφή της ομιλίας της η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης να κάνουν «εκπτώσεις» στην ορθή λειτουργία των καταστημάτων τους μειώνοντας τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα τόνισε ότι -μέσα σε αυτό τον ενεργειακό κυκεώνα- οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που τους προσφέρονται από τους παρόχους, φροντίζοντας να εκμεταλλεύονται και τα εργαλεία εξοικονόμησης που έχουν στη διάθεσή τους. Ως προς το παρόν και το μέλλον την αγοράς ενέργειας, η υφυπουργός τόνισε ότι βασίζονται στο δίπολο 1) Βελτιστοποίηση & εξορθολογισμός στη χρήση ενέργειας και 2) Σταθερότητα & προβλεψιμότητα κόστους. Η ίδια ανέφερε ότι ήδη «τρέχουν» προγράμματα για αντικατάσταση εξοπλισμού με νέες έξυπνες συσκευές, ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι μέσα στην άνοιξη θα αρχίζουν να εφαρμόζονται και νέα προγράμματα που θα στρέψουν του επαγγελματίες ακόμα περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες, κατά δήλωσή της, αποτελούν το μέλλον της ενεργειακής αυτονομίας των επιχειρήσεων.  

 Η κ. Σδούκου ανέφερε επίσης ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας έχει αναβαθμιστεί την τελευταία τετραετία, με τον λιγνίτη να αποτελεί πλέον λιγότερο από το 10% αυτού, εξηγώντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι κάτι που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να προωθεί όλο και πιο σταθερούς και εξειδικευμένους νόμους για «καθαρό» ρεύμα. Τη σκυτάλη της συζήτησης πήρε ο κ. Ευθύμιος Ζέρβας, Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τις ενεργειακές δαπάνες. Σε αυτή αποτυπώνεται η δυσκολία όλο και περισσότερων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν έγκαιρα στην αποπληρωμή των χρεών τους προς τους παρόχους, με πάνω από τις μισές να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους σποραδικά και ακανόνιστα. Μέσα από την έρευνα έγινε επίσης καταφανής η δυσαρέσκεια των επαγγελματιών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι σε ποσοστό πάνω από 95% τις θεωρούν από υψηλές ως πολύ υψηλές. 

Χρωματιστά τιμολόγια: πότε και για ποιον 

Αναλυτικότατη ήταν η παρουσίαση των χρωματιστών τιμολογίων και των ενεργειακών επιλογών των επιχειρήσεων από τον κ. Χρίστο Δανελάτο, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Δέλτα Ενεργειακοί Σύμβουλοι, ο οποίος θύμισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάψει να δέχονται κρατική αρωγή για την ενέργεια ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022. Ο κ. Δανελάτος κατατόπισε τους παρευρισκόμενους για τον ορθό τρόπο υπολογισμού ενός ανταγωνιστικού λογαριασμού, για τα μυστικά των χρωματιστών τιμολογίων (το δυναμικό πορτοκαλί τιμολόγιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας), ενημέρωσε για το προφίλ της επιχείρησης/επιχειρηματία στο οποίο απευθύνεται  κάθε τύπος τιμολογίου και τέλος προέβλεψε σταδιακή πτώση των τιμών ενέργειας μέχρι και τον Μάιο. Θα ακολουθήσει, όπως υπογράμμισε, η  αναμενόμενη αύξηση, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες και ως το φθινόπωρο –  όλα αυτά βέβαια σε συνθήκες γεωπολιτικής σταθερότητας και ηρεμίας, τόνισε.  

Στον επίλογο ο κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, Επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρουσίασε μια εξόχως ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα για την Αξιολόγηση του Ενεργειακού Αντικτύπου στις ΜΜΕ Εστίασης. Μέσα από αυτήν φάνηκε ότι το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικής και άλλων καυσίμων) επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους επαγγελματίες, που έχουν ανεβάσει στην κορυφή της λίστας των προς διευθέτηση οφειλών τους, τους λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον, όπως έγινε αντιληπτό, η συνολική ενεργειακή επιβάρυνση λειτουργεί αποτρεπτικά για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων ή την επέκταση των ήδη υπαρχόντων, ενώ η κοινή επιθυμία/ανάγκη των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι η σταθεροποίηση της τιμής της προς τα κάτω σε ετήσια βάση και η επιστροφή των επιδοτήσεων ώστε να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις τους.  

 Την ημερίδα της ΠΟΕΣΕ διηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Ρογκάκος. 

Εγγραφείτε στο Newsletter