7-10 Φεβρουαρίου 2025

METROPOLITAN EXPO

Gastronomy Lab

Τα αστέρια της γαστρονομίας παρουσιάστηκαν στο Gastronomy Lab

Η HORECA 2024 σε συνεργασία με τον Χάρη Χαραλαμπίδη και την Gastronomy Essentials παρουσιάσε φέτος για δεύτερη φορά το γαστρονομικό event Gastronomy Lab. Mεγάλα ονόματα της παγκόσμιας, αλλά και εγχώριας γαστρονομίας, φιλοξενήθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο και εντυπωσιακό stage του Gastronomy Lab, στο Hall 4 και τις τέσσερις ημέρες της έκθεσης. Chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεδίπλωσαν την τέχνη της γαστρονομίας και παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κλάδο της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Ακόμη, ανέδειξαν τις πλέον πρόσφατες και καινοτόμες προσεγγίσεις, που συνδυάζανε φουτουρισμό, γαστρονομία και κυκλική οικονομία με εφαρμοσμένες λύσεις για εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Γευστικές ανακαλύψεις και πρωτότυπες ιδέες απογείωσαν το stage  

Η ημέρα στο stage του Gastronomy Lab ξεκίνησε με έναν από τους κορυφαίους Ισπανούς pastry chefs, τον Jordi Puigvert, που ανέδειξε τη μοναδική του τέχνη με την παρουσίαση μιας εξαιρετικής συνταγής. Ο σεφ, μας οδήγησε στον κόσμο των vegan παγωτών με μια συνταγή που συνδυάζει υγιεινές επιλογές και απίστευτη γεύση. Μέσα από την παρουσίασή του, ανακαλύψαμε τον τρόπο με τον οποίο ο Puigvert ενσωματώνει την πολυπλοκότητα των vegan συστατικών, για να δημιουργήσει παγωτά που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ένα μοναδικό ταξίδι στη γαστρονομική εξελικτική πορεία του Jordi Puigvert, που αναμφίβολα ενέπνευσε και απογείωσε τις αισθήσεις μας με την υπογραφή του στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. 

Ο έμπειρος pastry chef, Δημήτρης Χρονόπουλος, γνωστός για την εκλεπτυσμένη τέχνη του στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Η παρουσίασή του, άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα εποχή γαστρονομικής εξερεύνησης. Ο σεφ, με το χαρακτηριστικό του ύφος και την τεχνογνωσία του, μοιράστηκε μυστικές τεχνικές και συνταγές που αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία του vegetarian και vegan lifestyle, χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων. Από γλυκές απολαύσεις έως εκπληκτικές δημιουργίες, η παρουσίασή του αποτέλεσε μια εμπειρία πλούσια σε γευστικές ανακαλύψεις και ιδέες, για μια δημιουργική προσέγγιση στη ζαχαροπλαστική τέχνη. 

Jordi Puigvert

Δημήτρης Χρονόπουλος

Ο διάσημος σεφ ζαχαροπλαστικής & αρτοποιίας MOF Frédéric Lalos, μάγεψε το κοινό από τη μαεστρία του ψησίματος του στο stage του Gastronomy Lab. Βασιζόμενος από την εκτεταμένη τεχνογνωσία και την καινοτόμο προσέγγισή του στο ψήσιμο, ο σεφ παρουσίασε την πολυπλοκότητα της τέχνης του, μοιράζοντας γνώσεις σχετικά με τις σχολαστικές τεχνικές που του έχουν χαρίσει τον διάσημο τίτλο Meilleur Ouvrier de France. Με οκτώ αρτοποιεία στο Παρίσι και τα προάστια του, ο Lalos έχει γίνει συνώνυμο της εξαιρετικής γεύσης, της προσοχής στη λεπτομέρεια και της ακλόνητης δέσμευσης στην τέχνη της παρασκευής ψωμιού. 

Σε αυτήν την παρουσίαση, είδαμε τη μαγεία που ξετυλίγεται καθώς ο Frédéric Lalos αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από τα γαστρονομικά ψωμιά του. Από την επιλογή των συστατικών, μέχρι την ακρίβεια της διαδικασίας ψησίματος, κάθε στοιχείο συμβάλλει στη συμφωνία των γεύσεων που καθορίζει τις δημιουργίες του. Ζήσαμε στο stage μια αξέχαστη εμπειρία, γιορτάζοντας την αληθινή καλλιτεχνία και το πάθος που πηγάζει από το Mastering of Baking, με τον σεφ Frédéric Lalos.  

Frederic Lalos, Χάρης Παπαλίτσας, Jean Marie Hoffman

Μαρίνος Κοσμάς

Εν συνεχεία, ο Executive Chef του γαστρονομικού εστιατορίου “Treehouse”, Δημήτρης Παμπόρης, μάς παρουσίασε μία κλασική συνταγή τις Αγιορείτικης κουζίνας, πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Ο Chef χρησιμοποίησε τις νέες τεχνικές, αλλά και τη βαθιά γνώση τις ελληνικής κουζίνας, που χρόνια τώρα πρεσβεύει. 

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον pastry chef Μαρίνο Κοσμάς, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της ζωής χωρίς γλουτένη. Σε μια εποχή όπου η διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί κρίσιμη επιλογή για πολλούς, η παρουσίασή του ανέλυσε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από αυτήν την ιδιαίτερη διατροφική προσέγγιση. Με εμβληματική τεχνική και γνώση πάνω σε προϊόντα χωρίς γλουτένη, ο σεφ ανέλυσε τον ρόλο της διατροφής στη ζωή, αναδεικνύοντας πώς η επιλογή αυτή επηρεάζει θετικά την υγεία και την καθημερινότητα. Μέσα από γλυκές δημιουργίες, και όχι μόνο, που αγγίζουν την καρδιά και αποκαλύπτουν τα νέα δεδομένα στον χώρο της διατροφής, η παρουσίασή του άνοιξε νέους ορίζοντες στη γαστρονομία και τη ζωή μας. 

Ένα μαγικό πανόραμα γεύσεων για 3η ημέρα στο stage  

Στο πλαίσιο μιας μοναδικής εμπειρίας γαστρονομίας στο stage του Gastronomy Lab, στα πλαίσια της HORECA, ο σεφ του Ritz Paris Hotel Jerome Coindre, μάς οδήγησε σε ένα ταξίδι γεύσεων που αναφέρονται στον μύθο του Ernest Hemingway. Κάνοντας μια ευφάνταστη αναφορά στον μεγάλο συγγραφέα, προσκαλέσαμε τους επισκέπτες να απολαύσουν ένα διαφορετικό “Bloody Mary”, όχι με κανονικό καλαμάκι, αλλά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας έναν αέρα διασκεδαστικής πολυτέλειας στην παραδοσιακή συνταγή. 

Επιπλέον, ο σεφ μάς ταξίδεψε στην ανατολίτικη κουλτούρα με το “Catch of the Day with an Asian Touch”. Μέσα από την τέχνη του συνδυασμού των φρέσκων υλικών και των ασιατικών αρωμάτων, δημιούργησε μια μοναδική σύνθεση γεύσεων που αντανακλά την ποικιλομορφία και την καινοτομία του σύγχρονου γαστρονομικού του ύφους. Συνδυάζοντας τον κόσμο του Hemingway με τη δημιουργική αρτιότητα του Ritz, αυτή η παρουσίαση αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία γευστικής απόλαυσης και ιστορικής ανασύνδεσης. 

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Θάλεια Τσιχλάκη, Παύλος Κυριάκης, Παναγιώτης Γιακαλής, Θάνος Φέσκος

Μιχάλης Μάρθας

Μια συναρπαστική εξερεύνηση της pescetarian διατροφής σε όλη της την εξέλιξη, ήρθε στο προσκήνιο με την παρουσίαση του συνεχώς ανερχόμενου σεφ, Μιχάλη Μάρθα. Ο σεφ, χαράσσοντας νέα μονοπάτια στον κόσμο της γαστρονομίας, αποκάλυψε την πρωτοποριακή ανάπτυξη της pescetarian διατροφής και τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη για τη θάλασσα και την κορυφαία ποιότητα των θαλασσινών, μπορεί να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, υγιεινή και ενδιαφέρουσα επιλογή διατροφής. Το κοινό βυθίστηκε σε μια γαστρονομική εμπειρία που αναδεικνύει τη συνεχή εξέλιξη της pescetarian κουζίνας στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο. 

Μια αφιέρωση στην πλούσια και αρωματική κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας, αποκαλύφθηκε μέσα από την παρουσίαση του Executive Chef του ξενοδοχείου Makedonia Palace, Σωτήρη Ευαγγέλου, στο stage του Gastronomy Lab. Με ένα ταξίδι στην ιστορία και τις παραδόσεις, ο σεφ ανέδειξε  τη σημασία των “μαγειρευτών” στην ελληνική κουζίνα, αποτυπώνοντας την αγάπη του για τα υλικά, τις γεύσεις και την αυθεντικότητα που αναδεικνύουν την ελληνική γαστρονομία, ως μια τέχνη και μια εμπειρία που ξεπερνά τα απλά φαγητά. Με πάθος και σεβασμό, η παρουσίαση αυτή αποτέλεσε μια γαστρονομική συναυλία γεύσεων που αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας. 

Jerome Cointre

Θανάσης Τσαγκλιώτης

Οι καταξιωμένοι chefs Θάνος Φέσκος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Παύλος Κυριάκης & Παναγιώτης Γιακαλής ανέβηκαν στο stage και υπό τον συντονισμό της Θάλειας Τσιχλάκη, Δημοσιογράφου Γαστρονομίας περιέγραψαν μέσα από τις εμπειρίες τους τον δρόμο που πρέπει να διανύσει ένας chef αλλά και η ομάδα του, για να κερδίσει ένα πολυπόθητο αστέρι Michelin και φυσικά να το κρατήσει στην πορεία. 

Στο stage του Gastronomy Lab, ο σεφ, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, βραβευμένος με αστέρι Michelin, χάρισε μια γαστρονομική εμπειρία που αναστατώνει τις αισθήσεις. Στην παρουσίασή του, ανακαλύψαμε τη μαγεία ενός γεύματος, όπου το ελληνικό υλικό αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε πιάτο αποτελεί μια ιστορία, με το ελληνικό υλικό να κλέβει την παράσταση, στο κέντρο της γευστικής σκηνής. Ένας πρωταγωνιστής που αγκαλιάζει τις γευστικές νότες και ενώνει τα υπόλοιπα υλικά σε μια γαστρονομική συμφωνία. Απολαύσαμε μια συναρπαστική θεατρικότητα της γεύσης που αναδεικνύει τον ρόλο των ελληνικών υλικών στον πυρήνα της κουζίνας. 

Στο γεμάτο με γεύσεις stage του Gastronomy Lab στη HORECA, o σεφ Ιωσήφ Συκιανάκης, μάς οδήγησε σε έναν κόσμο γεύσης που εκτείνεται από τα παραδοσιακά street food, μέχρι τις υψηλής κουζίνας δημιουργίες. Τη μεξικάνικη κουζίνα. Ο σεφ, με εμπνευσμένη προσέγγιση, αναδεικνύει την ποικιλομορφία και την πλούσια κληρονομιά των γεύσεων της μεξικάνικης κουζίνας. Ανακαλύπτει την αυθεντικότητα των υλικών, ενσωματώνει παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος και αναδύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο. Από τα γνωστά street food, όπως τα tacos και τα enchiladas, μέχρι τις υψηλής αισθητικής δημιουργίες σε πολυτελή εστιατόρια, η μεξικάνικη κουζίνα αναδεικνύεται ως ένας γαστρονομικός θησαυρός που κεντρίζει αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη γαστρονομία μόνο στο Gastronomy Lab

Σε μία εποχή όπου η ανάγκη του σύγχρονου σεφ να δημιουργήσει και να παρουσιάσει κάτι νέο, κάνει την εμφάνισή της η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία ήρθε για να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του φαγητού. Αυτή η νέα τάση με εφαρμογή σε εργαλεία, πιάτα αλλά και στο ίδιο το φαγητό, παρουσιάστηκε στο stage του Gastronomy Lab, από τον πιο καινοτόμο και γνώστη της τεχνολογίας σεφ Δημήτρη Κονταράτο.   

Ο Θανάσης Τσαγκλιώτης, ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ζαχαροπλάστες ανέβηκε στη συνέχεια, στο stage και παρουσίασε τη Garden Euphoria, μια γλυκιά συμφωνία φρούτων και αρωματικών βοτάνων. 

Στο μαγικό ταξίδι των γεύσεων, δύο Ιάπωνες σεφ, ο Hisanobu Shigeta και η Imtineria Aier, από την Ducasse Conseil, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο stage του Gastronomy Lab. Μια ιστορική διαδρομή που απλώνεται στην Άπω Ανατολή, με εμπνευσμένες γεύσεις από την πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά του «Δρόμου των Μπαχαρικών», οι σεφ δημιούργησαν δύο μοναδικές συνταγές. Συνδυάζοντας με δεξιοτεχνία τα αρωματικά μπαχαρικά με κλασικές γαλλικές τεχνικές, ανέδειξαν τον πλούτο της γαστρονομίας, δημιουργώντας ένα μαγικό πανόραμα γεύσεων που συναρπάζει τις αισθήσεις και ταξιδεύει τον ουρανίσκο σε ανεξερεύνητα εδάφη. 

Δημήτρης Κονταράτος

Θανάσης Τσαγκλιώτης

Σε έναν πειραματικό χορό γεύσεων και πρωτοποριακών κοκτέιλ, ένας εκλεπτυσμένος σεφ, o Δημήτρης Κατριβέσης, συνάντησε το μέλλον στο Gastronomy Lab της HORECA. Υπό τον τίτλο “Η Γεύση του Μέλλοντος & Zero Waste Cocktails”, ο σεφ διανύει μια βιώσιμη πορεία, διατηρώντας το μήνυμα ότι η αειφορία δεν έχει τέλος – είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι βελτίωσης. Με στόχο να μειώσει συνεχώς το κόστος, να δημιουργήσει ανθεκτικότητα, και να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, αυτή η παρουσίαση ανέδειξε τη μαγεία της αειφορίας μέσα από συνταγές που ανακαλύπτουν νέα σύνορα στην τεχνητή δημιουργία και τη γευστική εμπειρία! 

Ο αναγνωρισμένος σεφ Παύλος Κυριάκης, μας ξενάγησε στη συνέχεια, στον κόσμο της γαστρονομίας, με μια παρουσίαση που αποτέλεσε μια εκλεπτυσμένη εμπειρία φαγητού. Ο σεφ προσκάλεσε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας μέσα από ένα vegetarian πιάτο. Σε αυτήν τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία, το πιάτο δεν αποτελεί απλώς μια συνηθισμένη επιλογή για όσους ακολουθούν την vegetarian διατροφή. Πρόκειται για μια τεχνική και αισθητική δημιουργία επιπέδου εστιατορίου με αστέρι Michelin, αντικατοπτρίζοντας την αρτιότητα και την καινοτομία του σεφ. 

Hisanobu Shigeta & Imtineria Aier

Δημήτρης Κατριβέσης

Ο καταξιωμένος pastry chef Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, μας προσκάλεσε έπειτα, σε ένα γλυκό ταξίδι γεύσεων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, μας αποκάλυψε δύο λαχταριστά επιδόρπια, χωρίς λακτόζη, που χορεύουν με γευστική αρμονία, «κλείνοντας» με χάρη κάθε γεύμα. Με έμπνευση και δημιουργική αισθητική, ο σεφ παρουσίασε μια γλυκιά έκπληξη που αγγίζει τις αισθήσεις και απελευθερώνει τις απολαυστικές νότες της Lactose Free ζαχαροπλαστικής. 

Πρωταγωνιστές οι… καινοτόμες ιδέες και οι σύγχρονες τεχνικές

Την αρχή των γαστρονομικών επιδείξεων στο stage του Gastronomy Lab έκαναν οι ταλαντούχοι αρτοποιοί Χάρης Παπαλίτσας & Δημήτρης Φραγκογιάννης, και παρουσίασαν τα μυστικά πίσω από τις εκπληκτικές δημιουργίες τους που κατέκτησαν την 5η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό IBA Cup Bakers στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 2023. Συνδυάζοντας τη μοναδική τους τέχνη με πρωτοποριακές γεύσεις, έδειξαν πώς δημιουργείται η τέλεια συνταγή για σίγουρη επιτυχία στον κόσμο της αρτοποιίας.

Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Chef της ελληνικής κουζίνας, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ανέβηκε στο stage του Gastronomy lab και μας πήγε σε ένα ταξίδι με γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα και στις εξαιρετικής ποιότητας Α’ ύλες που αποτέλεσαν γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης, ενώ δημιούργησε παρασκευάσματα άρτια αισθητικά, «γεμάτα» σε γεύση και άρωμα Ελλάδας.

Γκίκας Ξενάκης

Ο έμπειρος Γάλλος Chef Julian Mercier, Δ/ντης Εκπαίδευσης της παγκοσμίου φήμης σχολής Ecole Ducasse στο Παρίσι, του οποίου η αγάπη του για τη γη και το περιβάλλον φαίνεται σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, μας ξενάγησε σε έναν κόσμο φαγητού που αγκαλιάζει τη φύση, την οικολογική ευαισθησία και τημείωση των αποβλήτων. Με το πάθος του για τη φυσικότητα, ο σεφ εξερευνά τα καλύτερα συστατικά που προσφέρει η φύση, δημιουργώντας πιάτα που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα και τη γεύση των φυσικών υλικών.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Ο βραβευμένος Chef Παναγιώτης Γιακαλής μίλησε για το πώς λειτουργεί μια φάρμα στο πλαίσιο ενός farm-to-table εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας, ενώ ο Chef Αριστοτέλης Μέγκουλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Pomo D’ Οro», μας οδήγησε σε ένα εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο της γαστρονομίας της Κέρκυρας, η οποία αντλεί έμπνευση από την πλούσια κληρονομιά των Φαιάκων. Εκεί, η αυθεντικότητα του νησιού συναντά την καινοτομία, ενσωματώνοντας ηθική μαγειρική και σύγχρονη τεχνολογία. Με την υπογραφή του σεφ, η Κερκυραϊκή γαστρονομία ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον.

Ο Chef Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και τον πλούτο της ελληνικής γης με το ξεχωριστό, δημιουργικό στυλ του. Στο stage του Gastronomy Lab παρουσιάσε συνταγές με μανιτάρια, τα οποία σύμφωνα με τον chef αποτελούν τη γευστική συμφωνία της γης.

Julian Mercier

Εγγραφείτε στο Newsletter