Beer Trends & Cocktails battles «πρωταγωνίστησαν» στη σκηνή!
Το πιο διασκεδαστικό event στον χώρο του bartending ήταν κοντά μας για τέσσερις ημέρες στο Beer & Spirits Show stage στο Hall 1! Cocktail διαγωνισμοί πρωταγωνίστησαν για 4 ημέρες, στην πιο «μεθυστική» σκηνή, ενώ bartenders, στελέχη της αγοράς της μπίρας και των beverages και ιδιοκτήτες bar, παρουσίασαν όλα τα trends.
Η αφρόκρεμα του ελληνικού bartending βρέθηκε στη HORECA 2024, στη διοργάνωση που ορίζει τις τάσεις στον κόσμο της μπίρας και των cocktails. Κορυφαίοι bartenders, εκπρόσωποι σημαντικών brands της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς, ιδιοκτήτες μπαρ και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου βρέθηκαν για 4 ημέρες, στην σκηνή του Beer & Spirits Show και μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Παράλληλα, τα νέα ταλέντα στην υψηλή τέχνη των cocktails παρουσίασαν μοναδικά, ολοκαίνουρια mix με στόχο την πρωτιά.
Talented bartenders on the stage!
Σήμερα, το Beer & Spirits έριξε αυλαία με τον 13ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Non Alcohol Cocktail, με νικητές την Σταυρούλα Μερλίγκα στην πρώτη θέση, την Μαρία Κασσιανή Ναίδου στη δεύτερη και τον Τριαντάφυλλο Μαμουλιάν στη τρίτη θέση και τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Battle of the bars, με νικητές το Bar Carousello στην πρώτη θέση, το Bar Villa Di Mare στη δεύτερη και το Bar Lab στη τρίτη θέση.
Dynamic contests & beer trends
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον beer consultant Πολ Εμμανουηλίδη (ιδιοκτήτη Beer Deli) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επαγγελματίες της μαζικής εστίασης, την Κυριακή, 11/2, στο stage του Βeer & Spirits Show. Ο γνωστός beer expert μίλησε για το στήσιμο μιας σωστής beer list σε χώρους εστίασης, αλλά και για τη σημασία της ως προς την προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας στους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κάρτα μπίρας σε μία επιχείρηση, δηλαδή το είδος του εστιατορίου, τους τύπους μπίρας που θέλει να εντάξει, την τιμολογιακή πολιτική και το ηλικιακό προφίλ των πελατών του, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε συγκεκριμένα τις αντίστοιχες ανάγκες 3 βασικών κατηγοριών επιχειρήσεων (εστιατόριο, μεζεδοπωλείο και street food) συμπληρώνοντας βασικά tips για να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.
Αντώνης Περιστέρης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Ειρήνη Θεοδωρίδου
Δέσποινα Μοσχάκη
Στη συνέχεια, στο stage ανέβηκε η οινολόγος και wine and beer sommelier, Δέσποινα Μοσχάκη, εκπαιδεύτρια προσωπικού εστίασης στη σχολή Genius in Gastronomy, η οποία μίλησε αναλυτικά για τα στιλ της μπίρας και τον ιδανικό συνδυασμό τους με φαγητό. Η κα Μοσχάκη αναφέρθηκε στη σημασία τού να πειραματίζεται ο επαγγελματίας με διαφορετικά γευστικά προφίλ μπίρας, προκειμένου να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προτάσεις και να τις επικοινωνεί σωστά στον επισκέπτη του, ενώ εξήγησε πως ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει να δοκιμάσει νέους γαστρονομικούς συνδυασμούς, ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα. Και στις δύο παρουσιάσεις συντονίστρια ήταν η Εύα Τούνα, Διευθύντρια Σύνταξης του Περιοδικού ΨΗΤΟ.
Στη σκηνή του Beer and Spirits Show ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με θέμα την άνοδο που γνωρίζουν τα taprooms στην Ελλάδα και συντονίστρια, την Ειρήνη Θεοδωρίδου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΨΗΤΟ. Στο stage ανέβηκαν ο Αντώνης Περιστέρης, ζυθοποιός και ιδιοκτήτης του Strange Brew Taproom & Bottleshop και ο Δημήτρης Λαδόπουλος, ζυθοποιός και ιδιοκτήτης του Blame the Sun Taproom.
Θεόδωρος Λαμπούσης, Ευθύμης Κουτσαρίδας, Χρήστος Βόγκλης
Οι δύο ομιλητές ανέλυσαν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα taproom, παρουσιάζοντας ο καθένας το δικό του project. Παράλληλα, μίλησαν για τις κυρίαρχες τάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση της μπίρας, τονίζοντας πως το ελληνικό κοινό δείχνει διάθεση να πειραματιστεί και θέλει να δοκιμάσει νέα πράγματα, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και στην άνοδο που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια οι μικροζυθοποιίες, η άνθιση των οποίων ευνόησε και στην ανάπτυξη του concept των taprooms, ενώ κλείνοντας μίλησαν και για την κοινότητα των ζυθοποιών, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε και ο 28ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Classic Cocktail After Dinner, με νικητές τον Ευθύμη Κουσαρίδα στην πρώτη θέση, τον Χρήστο Βόγκλη στη δεύτερη και τον Θεόδωρο Λαμπούση στη τρίτη θέση. Επίσης, δόθηκε βραβείο για την νεότερη συμμετοχή στην Μαρία – Κασσιανή Ναίδου, για καλύτερη γαρνιτούρα στον Θεόδωρο Λαμπούση και τεχνικής κατάρτισης στον Κωνσταντίνο Σαΐτη.
Cocktails battles are on!
Η 2η ημέρα του Beer & Spirits Show ξεκίνησε με την παρουσίαση του Manny Hinojosa, Global Brand Ambassador for Tequila Cazadores ενώ στη συνέχεια, ο Luca Turello, Head of agronomy illycaffè S.p.A. ανέλυσε τη σημασία της αναγεννητικής γεωργίας στον χώρο του καφέ.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο 11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικού Cocktail, με νικητές τον Ρουσλάν Ντζγκοεβ στην πρώτη θέση, τον Ευθύμη Κουσαρίδα, στη δεύτερη και τον Γιώργο Μπαρή στην τρίτη θέση. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε και ο 1ος Διαγωνισμός Ladies Cocktail με νικήτριες την Κωνσταντίνα Νικολίτση στην πρώτη θέση, την Σταυρούλα Μερλίγκα στη δεύτερη και την Δέσποινα Αρέστη στην τρίτη θέση.
Σταυρούλα Μερλίγκα, Κωνσταντίνα Νικολίτση, Δέσποινα Αρέστη
Γιώργος Μπαρής, Ευθύμη Κουσαρίδας, Ρουσλάν Ντζγκοεβ
Beer on the spotlight!
Η 1η ημέρα του Beer & Spirits Show ξεκίνησε με τον Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης να παρουσιάζει τα ZERO WASTE HORECA AWARDS.
Το ενδιαφέρον του κοινού του Beer & Spirits Show συγκέντρωσε η συζήτηση με θέμα: «Η κατάλληλη beer list: Πώς να διαλέξετε ετικέτες ανάλογα με το ύφος του café σας» με ομιλητές του Νικόλα Αναστάκο, ιδιοκτήτη του Radar στην Ηλιούπολη και του Αντώνη Συνοδινού, bar leader του Lot51 και συντονίστρια την Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Snack&Coffee. Οι προσκεκλημένοι χάρη στην εξειδίκευσή τους και την πολυετή εμπειρία τους σε χώρους της ευρύτερης εστίασης, έδωσαν χρήσιμες ιδέες, προτάσεις και συμβουλές σχετικά με τη διαμόρφωση της ιδανικής beer list για κάθε επιχείρηση της ευρύτερης εστίασης, ανάλογα πάντα με το ύφος και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Στη συνέχεια στο stage ανέβηκαν οι Γρηγόρης Χέλμης και Ανδρέας Διακοδημήτρης, ιδιοκτήτες του επιτυχημένου food concept MεΖεΝ, για το πάνελ «Όχι… άλλη ποικιλία: Ιδέες για πρωτότυπο beer food» με συντονίστρια, την Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Snack&Coffee. Η ζωηρή συζήτηση περιελάμβανε τα πάντα. Από ανάλυση επιτυχημένων, και όχι τόσο, food concepts με αλκοόλ σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι ιδέες για το πώς μπορεί να «στηθεί» ένας μικρός αλλά… νόστιμος κατάλογος αφιερωμένος στην μπίρα. Με παραδείγματα από τη μεγάλη εμπειρία τους στο χώρο της εστίασης, άφθονο χιούμορ και πραγματικά καινοτόμες προτάσεις αναδιαμόρφωσης των γεύσεων που συνοδεύουν τη μπίρα, καθήλωσαν τους επαγγελματίες που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη διαδραστική συζήτηση με ερωτήσεις και ιδέες.
Νικόλας Αναστασάκος, Αντώνης Συνοδινός, Ελένη Μανίκα
Βλάσσης Κωνσταντίνος
Σε μια διαδραστική με το κοινό παρουσίαση προχώρησε ο Κωνσταντίνος Βλάσσης (Owner & Founder του BarVent) με θέμα: “Beer Cocktails: Από τη θεωρία στην πράξη”, με το συντονισμό του Γιώργου Μαντά, Αρχισυντάκτη του περιοδικού Snack&Coffee. Το αποτέλεσμα; Να δημιουργήσει τέσσερα ιδιαίτερα και εντυπωσιακά cocktails με μπίρα. Ξεκίνησε με το New Style Negroni το οποίο περιελάμβανε Gin, Campari, Red vermouth και αφρό από κόκκινη μπίρα. Ακολούθησε το Radler Paloma με tequila, lime, grapefruit και μπίρα Radler. Έπειτα, το Michelada Fresh με lime, μαύρη μπίρα, μπαχαρικά και ντομάτα και τέλος το Monaco με σιρόπι από κόκκινα φρούτα, μπίρα Lager και λεμονάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αναλυτικός σε κάθε στάδιο των παρασκευών ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει και ορισμένα tips γύρω από τις δημιουργίες του.
Στη συνέχεια, η σκηνή του Beer & Spirits Show stage γέμισε με… Μπίρα! Το WORLD OF Beer Festival επισκέφτηκε την HORECA! Ο κ. Θανάσης Παναγούλιας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FORUM ΑΕ παρουσίασε το νέο μεγάλο φεστιβάλ για τον δροσιστικό και μαγικό κόσμο της μπίρας, από την FORUM AΕ, σε δημοσιογράφους και στελέχη από την αγορά της μπίρας.
Peter Ottmann, Θανάσης Παναγούλιας
Θανάσης Παναγούλιας
«Το WORLD OF Beer Festival ήταν ένα όραμα αυτής της εταιρίας και θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσουμε κάτι καινούριο στον κόσμο της μπίρας, ένα φεστιβάλ το οποίο θα αναδείξει πραγματικά το προϊόν. Το όνομα που επιλέξαμε καλύπτει όλον τον κόσμο της μπίρας και για αυτό καταλήξαμε στο ‘’Ο κόσμος της Μπίρας’’, που μας χωράει όλους από διαφορετικές γωνιές, αλλά μέσα σε αυτόν τον κόσμο θα έρθουμε να εκπροσωπήσουμε την μπίρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγούλιας.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Peter Ottmann, CEO του εκθεσιακού ομίλου της Nurnbergmesse του οποίου είναι μέλος η FORUM SΑ. Όπως δήλωσε, «το WORLD OF Beer Festival θα ξεκινήσει από το μηδέν τον Μάιο, ενώ τόνισε ότι μόνο η FORUM θα μπορούσε να πετύχει τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνεργάτες που γνωρίζουν την επιχείρηση και μοιράζονται το ίδιο όραμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φεστιβάλ θα είναι μια υπέροχη πρώτη εμπειρία για όλους».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και δήλωσε αναφορικά με το WORLD OF Beer Festival ότι η διοργάνωση θα έχει επιτυχία και θα αφήσει εποχή.
Σοφοκλής Παναγιώτου, Θανάσης Παναγούλιας