Μία έκθεση παγκοσμίου επιπέδου

7-10 Φεβρουαρίου 2025

METROPOLITAN EXPO

Το Ελληνικό Οικοσύστημα Φιλοξενίας

Αναλύοντας το δυναμικό οικοσύστημα του κλάδου της φιλοξενίας

H HORECA φιλοξένησε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στη συνεδριακή αίθουσα C1, το φόρουμ με τίτλο «Το Ελληνικό Οικοσύστημα Φιλοξενίας» από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΕΝΕ, Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, ο οποίος ξεκίνησε χαριτολογώντας πως αν και στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ως αστείο τη φράση «λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο», αυτή τη φορά η ΕΕΝΕ αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα, και να εξετάσει τί συμβαίνει πριν και μετά, στους κλάδους που συνδέονται με τον χώρο της φιλοξενίας. Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος ΕΕΝΕ, Πρόεδρος ΕFA GROUP, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο βασικές τάσεις στον τουρισμό, που είναι η εξαγωγή του, με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και η εξαγωγή του Greek lifestyle, δηλαδή του ελληνικού τρόπου διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ντουμπάι, όπου διαπρέπουν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος (σεφ, ντι-τζέι, υπεύθυνοι φιλοξενίας κλπ).

Κριστιάν Χατζημηνάς
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, ο οποίος μίλησε για το οικοσύστημα της καινοτομίας, εξηγώντας πως ως πρόσφατα δεν υπήρχε καν ορισμός για το τί σημαίνει νεοφυής επιχείρηση. Σήμερα έχει δημιουργηθεί μητρώο, δίνεται κίνητρο στους επενδυτές και οργανώνονται σημαντικές δράσεις.

Στο πρώτο πάνελ, με τίτλο «Οικονομία της φιλοξενίας, απάντηση σε μια Εθνική πρόκληση», την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος τόνισε πως ο κλάδος του τουρισμού οφείλει να είναι ανθεκτικός, ώστε να στέκεται στα πόδια του ανεξαρτήτως κρίσεων, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός σε αυτήν την προσπάθεια. Στην συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Radio κ. Νίκο Ανδρίτσο, αναφέρθηκαν η σημασία του Made in Greece, η συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού, η σημασία της χρήσης του νερού στο τουριστικό προϊόν, αλλά και η σημασία του sustainability (βιωσιμότητα), που έχει αναδειχθεί και ως οικονομικό μέγεθος, κυρίως το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αλέξανδρος Τρίμης, Δάφνη Τσερβένη, Γιώργος Καραθανάσης, Γιάννης Χαραλμπάκης, Γιώργος Κονταξής, Νίκος Υποφάντης
Χρήστος Δήμας

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, διευθύνων σύμβουλος Vitex, Πρόεδρος ΣΕΧΒ), Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Synchem, Δημήτρης Μπουραντάς, Πρόεδρος Endless EC, Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Υπ. Εξωτερικών 2020–2022, και Νίκος Βασιλείου, αντιπρόεδρος Bright Special Lighting.

Το δεύτερο πάνελ είχε τίτλο «Από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό στη ψηφιοποίηση» και είχε ως συντονιστή τον δημοσιογράφο του Action24 κ. Νίκο Υποφάντη. Εδώ τονίστηκε πως ο κλάδος του τουρισμού εισέρχεται αργά στον χώρο της ψηφιοποίησης, σε σύγκριση με άλλους κλάδους και συζητήθηκε η σημασία της ψηφιοποίησης στις μεταφορές, στις υπηρεσίες πολιτισμού και στην ευκολία διαχείρισης που παρέχει στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Τρίμης, συνιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος Welcome Pickups, Δάφνη Τσερβένη, συνιδρύτρια Cliomuse, Γιώργος Καραθανάσης, συνιδρυτής Hotellisense, Γιάννης Χαραλαμπάκης, συνιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος Hoteltoolbox, και Γιώργος Κονταξής, συνιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος Vivestia.

Γιάννης Τσακίρης
Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Αλεξία Τασούλη, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Νίκος Ανδρίτσος, Νίκος Υποφάντης

Το τρίτο πάνελ είχε ως θέμα του «Φιλοξενία και εστίαση ως πομποί μιας πολυθεματικής Ελλάδας» και την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως ο χώρος της φιλοξενίας, ο οποίος ορίζεται από τις λέξεις ποιότητα, αυθεντικότητα και ένταση εμπειριών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Στο πάνελ, συντονίστρια του οποίου ήταν η δημοσιογράφος του Open TV, κ. Αλεξία Τασούλη, οι συμμετέχοντες εξήγησαν τον ρόλο που διαδραματίζουν το ελληνικό κρασί, η ελληνική ζυθοποιία και μικροζυθοποιία, αλλά και η επιτυχία των ελληνικών χώρων εστίασης στο εξωτερικό στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ως σύνολο.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Σοφία Πέρπερα, σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Ντίνα Νικολάου, Cheffe μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, συνιδιοκτήτρια χώρων εστίασης, Αλέξανδρος Κουρής, διευθύνων σύμβουλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, Θωμάς Δούζης, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος Ergon Foods, Γιώργος Νυφούδης, ιδιοκτήτης The Life Goddess, Μάντυ Καλλιοντζή, Διευθύντρια Sympossio Gourmet Touring.

Αρμόδιος Γιαννίδης, Αντώνης Στελλιάτος, Αλέξανδρος Υφαντής, Νίκος Ανδρίτσος, Δημήτρης Μπουραντάς, Νίκος Βασιλείου
Σοφία Σερπέρα, Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρος Κουρής, Αλεξία Τασούλη, Θωμάς Δούζης, Γιώργος Νυφούδης, Μάντυ Καλλιοντζή

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των τριών δημοσιογράφων με τον κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο και συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Δεριζιώτη, εκδότη του περιοδικού Χρήμα και Τουρισμός, οι οποίοι συνόψισαν τα σημαντικά σημεία της ημερίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter