Μία έκθεση παγκοσμίου επιπέδου

7-10 Φεβρουαρίου 2025

METROPOLITAN EXPO

Gastronomy Forum

Η αειφόρος γαστρονομία στο επίκεντρο των γαστρονομικών παρουσιάσεων

Με κεντρικό μήνυμα «Αειφόρος γαστρονομία και ποιότητα ζωής», το Gastronomy Forum αναδείχθηκε για ακόμα μία χρονιά, ως μία από τις σημαντικότερες γαστρονομικές εκδηλώσεις του κλάδου, με τη σφραγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Η βιωσιμότητα των πιάτων, η εποχικότητα και η εντοπιότητα των πρώτων υλών αλλά και οι νέες τάσεις και καινοτομίες στην εστίαση αναδείχθηκαν μέσα από μία σειρά παρουσιάσεων, εισηγήσεων αλλά και εντυπωσιακών live cooking shows κατά τη διάρκεια του Gastronomy Forum στο Hall 4.

Απολογισμός Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

Η 4η και τελευταία ημέρα του Gastronomy Forum ξεκίνησε με τον Άγγελο Μοχλούλη, Μanaging partner του Κέντρου Υπηρεσιών Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, να παρουσιάζει αναλυτικά το πρόβλημα του «foodwaste» αλλά και τον ρόλος της αειφόρου γαστρονομίας στην αντιμετώπιση του, ενώ ακολούθησε Live Cooking Show από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Η φυτοφαγική διατροφή- προστατευτική επίδραση στον οργανισμό και τρόποι εφαρμογής της σε μία κουζίνα- βρέθηκε εν συνεχεία, στο επίκεντρο της ομιλίας της επίκουρης καθηγήτριας κλινικής διαιτολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Καλλιόπης Άννας Πούλια και του Νίκου Κουρούπη Αγάλου, κλινικού μάγειρα του ΠΓΝΝ Λαϊκό.

Η Ελένη Κοντοπίδη, General Manager της Philema Food Tours – Food & Culture Experiences, Naxos και ο Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης από το Κτήμα Τρανάμπελο – Οινοχώρος, πραγματεύτηκαν τη διασύνδεση βιώσιμης γαστρονομίας, παραγωγών και τουρισμού στη Νάξο. Επίσης,  η επιστημονική ομάδα  της “Ευρωστίας” ο κύριος Θωμάς Μπακοδήμος  και η κυρία Άννα  Παπαγεωργίου παρουσίασαν το Planetary Med Gastronomy project (PMG) και μίλησαν για τις διατροφικές συνήθειες που έχουν ιδιαίτερα μεγάλο «οικολογικό αποτύπωμα».

Ο executive chef Τόλης Τάσος, ο Ambassador της Ελληνικής Γαστρονομίας κ.Μίλτος Καρούμπας και ο chef Γιάννης Λήνας μίλησαν για το θέμα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων στις κουζίνες ενώ τέλος ο executive chef Αλέξανδρος Πατρινός παρουσίασε πρωτότυπες συνταγές με ζυμαρικά από λαχανικά.

Απολογισμός – Κυριακή 13 Φεβρουαρίου

Τα διατροφικά πρότυπα στα μεταβολικά νοσήματα και η κυριαρχία της Μεσογειακής διατροφής βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Δρ. Χάρη Δημοσθενόπουλου, κλινικού διαιτολόγου/βιολόγου και του executive chef Νίκου Κουρούπη Αγάλου, την 3η ημέρα του Gastronomy Forum. Ο Δρ. Μιχαήλ Τοανόγλου, Καθηγητής Τουριστικών – Ξενοδοχειακών Σπουδών στο Jeonju University της N. Κορέας ανέλυσε το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής (agrilogistics) στην Ελλάδα αλλά και τις επιχειρηματικές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στην αειφορία ενός προορισμού. Στην πορεία οι executive chefs Δημήτρης Παπαδόπουλος του RandezVous Catering και Παναγιώτης Γιανναράκος ανέδειξαν τη βιωσιμότητα στις κουζίνες μας και την σημασία της εντοπιότητας των πρώτων υλών στο μενού.

Επίσης, ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, Γενικός Γραμματέας  του Πανελληνίου Συλλόγου Διατροφολόγων Ελλάδος και ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς ανέλυσαν την εξέλιξη από την Πυθαγόρειο διατροφή στο βιγκανισμό, ενώ ο executive chef Σταύρος Ψωμόπουλος παρουσίασε ιδέες για συνταγές, στη λογική της αειφόρου γαστρονομίας που μπορούν να εφαρμοστούν στις ξενοδοχειακές κουζίνες.

[ultimate_carousel slides_on_desk=”1″ slides_on_tabs=”1″ slides_on_mob=”1″]

Τάσος Πρωτοψάλτης (Πρόεδρος Chef’s Club),  Δρ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Νίκος Κουρούπης Αγάλου

Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος FORUM SA),  Σοφία Δημακοπούλου (Αξιώτισσα)

Tάσος Πρωτοψάλτης (Πρόεδρος Chef’s Club), Γιάννης Γαβαλάς (Αρακλειά)

Tάσος Πρωτοψάλτης (Πρόεδρος Chef’s Club), Βαγγέλης Μπιλιμπάς (Αφροδίτη), Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος FORUM AE)

Στιγμιότυπο από την απομονή των βραβείων “Καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-Εστιατόρια 2022”

Στιγμιότυπο από την απομονή των βραβείων “Καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-Εστιατόρια 2022”

Μανώλης Χήρας, Τάσος Πρωτοψάλτης

Τάσος Πρωτοψάλτης, Γιανναράκος Παναγιώτης 

Μία από τις γαστρονομικές δημιουργίες του event

[/ultimate_carousel]

Η 3η ημέρα του Gastronomy Forum έκλεισε με τη βράβευση των «Καλύτερων γαστρονομικών προορισμών- Εστιατόριων» για το 2022, όπου τιμήθηκαν από την έκθεση HORECA σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, εστιατόρια που αποτελούν από μόνα τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς και έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αλλά και του ίδιου του τόπου. Βραβεύτηκε η Σοφία Δημακοπούλου για την “Αξιώτισσα” στην Νάξο, η οποία κατά την παραλαβή του βραβείου της ευχαρίστησε την έκθεση και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για την τιμή και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σταθερή συνεργασία που έχει με τοπικούς παραγωγούς του νησιού για την ανάδειξη των προϊόντων της Νάξου. Στη συνέχεια, βραβεύτηκε ο Γιάννης Γαβαλάς για την «Αρακλειά» στο μικρό νησί της Ηρακλειάς, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος για την τιμή και είπε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται τρέλα και πείσμα να λειτουργείς ένα εστιατόριο σε ένα τόσο μικρό νησί, όμως η χαρά ενός φιλοξενούμενου είναι η πιο μεγάλη ανταμοιβή». Τέλος, βραβείο πήρε και ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς για την «Αφροδίτη» στην Σάμο, η οποία φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας: «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σε ένα τόπο που έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε να επιμένουμε με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα». Τα βραβεία έδωσε ο Αντιπρόεδρος της FORUM SA, κ. Θανάσης Γιαλούρης.

Απολογισμός – Σάββατο 12 Φεβρουαρίου

Το Waste Management στην εστίαση βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από τον Σ.Ε.Ε.Μ.Ε, Χρήστος Σοκόλης (Food business consultant), Νίκος Σαγρής (Ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης), Αλέξανδρος Θεοδωρίδης (Συνιδρυτής & Διαχειριστής “Μπορούμε”) καθώς και η κυρία Λίλα Καραποστόλη. Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας σε ένα εστιατόριο, η χρήση άριστων πρώτων υλών βάσει της εποχικότητας και της τοπικότητας και η εκπαίδευση του πελάτη στην υπεύθυνη διατροφή ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που αναλύθηκαν. Η Ελπίδα Γαλανοπούλου, Γεν. Γραμμ. Της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης και ο Νίκος Κουρούπης Αγάλου, Executive Chef και κλινικός μάγειρας στο ΠΓΝΝ Λαϊκό ανέλυσαν τις βασικές αρχές της διατροφής χωρίς γλουτένη και πώς μπορεί να γίνει «ελκυστική», ενώ στην πορεία η Μαργαρίτα Ικαρίου, Yπεύθυνη Marketing & Communication του ΕΟΣ Σάμου ανέδειξε τα «Πράσινα» μοσχάτα κρασιά, τα οποία παράγονται με τη φιλοσοφία της ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης ενώ μετά ακολούθησε Οινογαστρονομική παρουσίαση από τους executive chefs Ευάγγελο Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή.

Χρήστος Σοκόλης (Food business consultant), Νίκος Σαγρής (Ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης), Αλέξανδρος Θεοδωρίδης (Συνιδρυτής & Διαχειριστής “Μπορούμε”)

Μία από τις γαστρονομικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν 

Στη συνέχεια, ο executive chef Δημήτρης Μπέλος πρότεινε μενού που αναδεικνύουν την εποχικότητα των πρώτων υλών και ο Δημήτρης Βασιλείου παρουσίασε το έργο “ΤΟΠΙΚΑ & ΕΠΩΝΥΜΑ”, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Δίκτυο “AuthenticGreece”. Το έργο βασίζεται σε δράσεις ανάδειξης και κοινής προβολής Ξενοδοχείων, Προορισμών και Παραγωγών -χρησιμοποιώντας ως “όχημα” επιλεγμένα  επώνυμα τοπικά προϊόντα.

Τάσος Πρωτοψάλτης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος), Executive Chef Αλέξανδρος Δραμαλιώτης

HORECA Gastronomy Forum
Νίκος Κουρούπης Αγάλου (Κλινικός μάγειρας ΠΓΝΝ Λαϊκό), Executive chef Ρήγας Κωνσταντίνος

Οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στο Gastronomy Forum είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον executive chef Αλέξανδρο Δραμαλιώτη για την τάση του βιγκανισμού και να δουν προτάσεις εφαρμογής αυτής της διατροφικής συνήθειας στη μαζική εστίαση, ενώ ο Παναγιώτης Μπουρτσουκλής μίλησε για την μοναδική διαδικασία της οικολογικής ζύμωσης. Τέλος, ο καταξιωμένος chef Γιάννης Μπαξεβάνης, παρουσίασε συνταγές με υλικά και προϊόντα που έχουν χαθεί στην πάροδο του χρόνου και έχουν εκλείψει από τις κουζίνες. Την παρουσίαση επέλεξε να παρακολουθήσει και ο διακεκριμένος Γάλλος σεφ Jerome Serres,που έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin.

Απολογισμός – Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου

Η 1η ημέρα του Gastronomy Forum ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου και του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και την παρουσίαση του προγράμματος. Οι βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα βρέθηκαν εν συνεχεία, στο επίκεντρο της ομιλίας του βιοκαλλιεργητή και επιχειρηματία Γιάννη Μέλου.

Ο Executive Chef Γιώργος Γραμματικόπουλος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε τις σύγχρονες μαγειρικές μεθόδους και καινοτομίες με παραδοσιακές συνταγές, ενώ στην πορεία η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Βιώσιμης Διατροφής για τη WWF ανέδειξε το πρόγραμμα “Hotel Kitchen – Εδώ το φαγητό έχει αξία”, και τους τρόπους που ένα ξενοδοχείο μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να γίνει παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και την κοινωνία. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Άμαντος, Executive Chef του AIROTEL Group παρουσίασε όμορφες ιδέες για συνταγές, πάντοτε στη λογική της πράσινης γαστρονομίας που μπορούν να εφαρμοστούν στις ξενοδοχειακές κουζίνες.

Οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στο Gastronomy Forum είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τη βιωσιμότητα των πιάτων, μέσα από ιδιαίτερα masterclasses αλλά και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Μπουρτσουκλής μάς ανέλυσε την τάση της ωμοφαγίας αλλά και έδωσε συμβουλές και ιδέες για το πως μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα menu ενώ executive pastry chef Γιάννης Κουφάδης, μίλησε για την εποχικότητα στη ζαχαροπλαστική και την σημασία της σωστής πρώτης ύλης.

HORECA Gastronomy Forum

Εxecutive chef Παναγιώτης Μπουρτσουκλής

Executive Chef Γιώργος Γραμματικόπουλος

Εγγραφείτε στο Newsletter