11-14 ΦΕΒ 2022

Metropolitan Expo Greece

11-14 Φεβρουαρίου 2022

METROPOLITAN EXPO

Gastronomy Forum

Η αειφόρος γαστρονομία και η ποιότητα ζωής στο επίκεντρο της HORECA 2022

H Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας με μια σειρά επιδείξεων, workshops και case studies θα αποδείξει τη σύνδεση της αειφορίας στη Γαστρονομία με την ανάδειξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Με κεντρικό μήνυμα «Αειφόρος γαστρονομία και ποιότητα ζωής», το Gastronomy Forum θα αναδειχθεί για ακόμα μία χρονιά ως μία από τις σημαντικότερες γαστρονομικές εκδηλώσεις του κλάδου, με τη σφραγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Η βιωσιμότητα των πιάτων, η εποχικότητα και η εντοπιότητα των πρώτων υλών και οι νέες τάσεις και καινοτομίες στην εστίαση θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των παρουσιάσεων, των εισηγήσεων αλλά και των εντυπωσιακών live cooking shows που θα πραγματοποιηθούν στην κορυφαία εκδήλωση της έκθεσης HORECA, 11-14 Φεβρουαρίου 2022, στο Metropolitan Expo, σε ένα covid free περιβάλλον. Σε μία εποχή που η βιωσιμότητα στον γαστρονομικό τουρισμό κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, η ενσωμάτωση πρακτικών αειφορίας στις επαγγελματικές κουζίνες αποτελεί ένα από τα επόμενα στοιχήματα για την ελληνική γαστρονομία. Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι chef μέσα από ιδιαίτερα masterclasses αλλά και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα αναδείξουν την αειφόρο γαστρονομία και τη σημασία της στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, καθώς και τρόπους που μπορεί να υιοθετηθεί στην ελληνική κουζίνα.

Επίσης, με ένα πλούσιο καθημερινό πρόγραμμα εισηγήσεων, το Gastronomy Forum σκοπεύει να αναλύσει τις νέες τάσεις και καινοτομίες στην εστίαση που αφορούν τον σύγχρονο επαγγελματία της κουζίνας καθώς και τις διατροφές για ειδικές κατηγορίες, δίνοντας παράλληλα χρήσιμες κατευθύνσεις για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να αντεπεξέρθει στις αλλαγές που επέφερε στις επιχειρήσεις του χώρου η μετά covid εποχή. Παράλληλα, θα βραβευθούν οι «καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-εστιατόρια» όπου θα τιμηθούν εστιατόρια και ξενοδοχεία που στηρίζουν την αειφόρο γαστρονομία.

Οι θεματικές ενότητες του Gastronomy Forum είναι οι εξής:

Sustainability “Βιωσιμότητα” στις κουζίνες μας

  • Βιωσιμότητα και υγιεινό γεύμα
  • Κτηνοτροφία και πράσινη κουζίνα – το κρέας περνάει σε δεύτερη μοίρα
  • Εντοπιότητα πρώτων υλών
  • Εποχικότητα πρώτων υλών
  • Χορτοφαγικά πιάτα και τοπικά τρόφιμα
  • Μείωση των απορριμμάτων στις κουζίνες και διαχείριση αυτών
  • Μεικτή καλλιέργεια – πρώτες ύλες ξεχασμένες από το παρελθόν
  • Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων
  • Ιχθυοκαλλιέργειες
  • Food miles
  • Προέλευση τροφίμου και τεχνολογία προετοιμασίας
  • Case studies
  • Βιώσιμη γαστρονομία ως εργαλείο marketing των ξενοδοχείων
  • Λιγότερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις κουζίνες
  • WWF Hotel Kitchen

Νέες τάσεις και καινοτομίες στην εστίαση

  • Προϊόντα ζύμωσης
  • Κίνημα Zero waste
  • Εναλλακτικά ζυμαρικά από λαχανικά
  • Ωμοφαγία

Διατροφές για ειδικές κατηγορίες

  • πρωτεϊνικές
  • keto
  • paleo
  • vegetarian
  • vegan
  • διατροφές για άτομα με αυτοάνοσα

Η εστίαση στη μετά covid εποχή – οι αλλαγές στο χώρο μας

  • Ενίσχυση τάσεων για well being και οι επιπτώσεις τους στη βιώσιμη γαστρονομία
  • Μέθοδοι σερβιρίσματος και επιλογή μενού με βάση τη διαθεσιμότητα προϊόντων
  • Η διαταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία στη διατροφική αλυσίδα

Εγγραφείτε στο Newsletter