Ένα διήμερο αφιερωμένο στη γαστρονομία και την εστίαση
Οι τάσεις, τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης αλλά και οι νέες γαστρονομικές συνήθειες που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη Διημερίδα Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε από το Chef’s Club of Greece στο πλαίσιο της έκθεσης.
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου – Απολογισμός
Ο ρόλος του διαδικτυακού marketing στην προώθηση της εστίασης και τη δημιουργία νέων αγορών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στους Ιωάννη Πρωτοπαπαδάκη (Marketing and Customer Service expert, καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου ‘’Πρακτικές Μάρκετινγκ στην Εστίαση’’) και της Γεωργίας Μπαμπαράκου (Founder της All-Restaurants). Στην συνέχεια της ημέρας ο Σύμβουλος γαστρονομίας Κυριάκος Μελάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υψηλή σύγχρονη γαστρονομία και η υγιεινή διατροφή είναι δύο έννοιες που μπορούν να συνδυαστούν και ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη τάση προς αυτό τον τρόπο ζωής, γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι το wellness και η γαστρονομία θα συνδέονται στο μέλλον ακόμα περισσότερο.
Πώς οραματίζονται την θέση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας στα εστιατόρια του 2023, ποιες είναι οι τάσεις και οι τεχνικές που θα επικρατήσουν, παρουσίασαν οι Ηλίας Μαμαλάκης ( γευσιγνώστης και ερευνητής), Τάσος Τόλης (βραβευμένος ex. Chef), Γεωργία Κοφινά (Συγγραφέας και ερευνήτρια γαστρονομίας, εκπαιδευτικός μαγειρικής σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων). Στην συνέχεια οι Ντίνα Νικολάου (ex. Chef και ιδιοκτήτρια χώρων εστίασης), Βαγγέλης Μπουλής (ex. Chef ) και Ιωάννης Μπαλωμένος (ex. Chef) αναφέρθηκαν στους τρόπους και λόγους που τα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές τόσο της ελληνικής κουζίνας όσο και των ελληνικών προϊόντων.
Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης έκλεισε με το πάνελ των: Νίκος Χριστοφόρου (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων), Τάσος Ανδριώτης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας), Σπύρος Μουρμούρης (Γεν. Γραμματέας Λέσχης Αρχιμαγείρων Ιονίων Νήσων), Τάσος Πρωτοψάλτης (Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία που έχει για την ανάπτυξη του γαστροτουρισμού, η διαδύνδεση του με την τοπική παραγωγή, καθώς μία τέτοια σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό είναι σίγουρο ότι θα φέρει βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των τουριστών.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου – Απολογισμός
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών), Ιωάννης Δαβερώνης (Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Έκτωρ Ιωάννου (Γεν. γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών κτημάτων & ιδιοκτητών Catering), Παναγιώτης Μπουρτσουκλής (Ex chef και ιδιοκτήτης του 5*hotel Nymfasia Resort και του εστιατορίου Κόκκινα πιθάρια). Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στο πώς ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τον κλάδο και πως τόσο οι αλυσίδες όσο και οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παράγοντα του κόστους χωρίς να χάσουν πελάτες. Οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή κρίση αλλά και οι προτάσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους επαγγελματίες του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Στην συνέχεια ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων) και η Κική Δομζαρίδου (Chemist, MSc in Food Chemistry & Technology, ΜΒΑ) ανέλυσαν το νέο παραγωγικό μοντέλο για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων καθώς και τις νέες απαιτήσεις που έχουν αναδειχθεί όσον αφορά την διαδικασία αυτή τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Τάσος Ζησόπουλος, Μανώλης Χάρος, Τάσος Πρωτοψάλτης με συμμετέχοντες στην ημερίδα
Δ.Βασιλείου, Ι. Χατζηθεοδοσίου, Ι. Δαβερώνης, Ε. Ιωάννου, Π.Μπουρτζουκλής
Στην πορεία η διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό κυριάρχησε στην συζήτηση ανάμεσα στους: Γιώργο Πελεκανάκη (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων), Μάγδα Πειστικού (Head of Learning & Development ΙΝΣΕΤΕ), Μανώλη Τσακαλάκη (Γεν. Γραμματέας Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), Μίλτου Καρούμπα (Ambassador for Greek Gastronomy), Δημήτρη Βασιλείου (BSc, MEng, Partner Authentic Greece, Project Manager “ΤΟΠΙΚΑ & ΕΠΩΝΥΜΑ”), Δημήτριου Μ. Καλαιτζιδάκη (Director of Operations , Grecotel Hotels & Resorts, Διευθύνων Σύμβουλος – We do local). Μέσα από την συζήτηση όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο γαστρονομικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι στόχος όλων για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση γαστρονομικής ταυτότητας με πιο επίκαιρο και μοντέρνο χαρακτήρα.
Το πολύ σημαντικό ζήτημα που πραγματικά αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου HoReCa, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, που είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην εστίαση και τον τουρισμό και φυσικά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις. Τα αίτια αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος παρουσιάστηκαν από τους Τάσο Ζησόπουλο (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος), Ηλία Μάνδρο (Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Αθήνας), Παύλο Δημέλη (Αντιπρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής), Ανδρέα Καλαμπαλίκη (Μέλος ΔΣ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών), Έκτωρ Ιωάννου (Γεν. γραμματέας Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων & Ιδιοκτητών Catering) , Γρηγόρη Ντοβίνο (Permanent Placement Director ADECCO).
H ημέρα έκλεισε με το πανελ με θέμα τον βιγκανισμό και τα plant based τρόφιμα. Οι Δρ. Άννα Παπαγεωργίου (PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επ.Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Επ.Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας “ΕΥΡΩΣΤΙΑ”), Ιωσήφ Αλεξανδρίδης (Nutritionist & NHW Manager Garden Gourmet Nestle), Κρύστα Παραμύθη (Vegan blogger – Συνιδρύτρια της Vegan Life NGO), Παναγιώτης Βουκελάτος (ex. Chef) ανέλυσαν τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα vegan και plant based τρόφιμα αλλά και την τάση όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της εστίασης να συμπεριλαμβάνουν αυτά τα προϊόντα στο μενού τους.