Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και η HORECA εγκαινίασαν κατά τη διάρκεια της 15ης διοργάνωσης της τα βραβεία «Οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-εστιατόρια» όπου τίμησαν εστιατόρια και ξενοδοχεία που στηρίζουν τον ελληνικό γαστροτουρισμό.
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, στο stage του Gastronomy Forum στο Hall 4, την παράσταση έκλεψαν οι τιμητικές βραβεύσεις, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τη HORECA, εστιατορίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν από μόνα τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς και έχουν συμβάλλει όχι μόνο στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας αλλά και του ίδιου του τόπου και εκτός συνόρων.
Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν για την συμβολή τους είναι: Ελαιώνας στο Ζαρό (Κρήτη), Toula’s Restaurant (Κέρκυρα), 1926 (Νάξος), Aristi Mountain Resort (Ήπειρος), Ήταν ένα μικρό καράβι (Τήνος).
Από αριστερά: Λεωνίδας Χάλαρης, Θανάσης Γιαλούρης, Άντζελα Γκερέκου, Τάσος Ζησόπουλος, Τάσος Πρωτοψάλτης
Από αριστερά: Τούλα Βεργέτη, Θανάσης Γιαλούρης, Άντζελα Γκερέκου, Τάσος Ζησόπουλος
Στην αρχή της εκδήλωσης ο κύριος Τάσος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, ευχαρίστησε την HORECA και τους διοργανωτές που τους έδωσαν την δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα του Gastronomy Forum να αναδείξουν για ακόμα μία χρονιά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο γαστροτουρισμός και ο αγροτουρισμός στην χώρα μας. Ο κύριος Μίλτος Καρούμπας, Πρεσβευτής Ελληνικής γαστρονομίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, είπε από την πλευρά του ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο της εστίασης ότι η έκθεση HORECA πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο όραμα της Λέσχης και δημιούργησαν παρέα τις κατάλληλες δομές για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των ελληνικών προϊόντων.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της FORUM SA, διοργανώτριας εταιρείας της HORECA, κύριος Θανάσης Γιαλούρης, ευχαρίστησε από την πλευρά του την Λέσχη Αρχιμαγείρων για την εξαιρετική κοινή προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη κιόλας διοργάνωση της έκθεσης για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την τεράστια συμβολή στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε όλον τον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος μαζί με την Λέσχη Αρχιμαγείρων αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τον γαστροτουρισμό, τον αγροτουρισμό».
Από αριστερά:Καλεμάκης Δημήτρης, Θανάσης Γιαλούρης
Από αριστερά: Βενιέρης Ευάγγελος,Τάσος Πρωτοψάλτης
Ο Γαστροτουρισμός και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στόχος όλων
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κυρία Άντζελα Γκερέκου η οποία τόνισε ότι για τον ΕΟΤ ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του τουρισμού και στόχος τους μέσα από τις δράσεις τους είναι κάθε επισκέπτης να φεύγει από την χώρα μας έχοντας την γεύση και την ιστορία του τόπου μας και να τα ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου.
Η κυρία Γκερέκου παρέδωσε το βραβείο στην Βεργέτη Τούλα (Ιδιοκτήτρια και executive chef) και στον κ. Νίκο Βεργέτη (Ιδιοκτήτη και Πρόεδρο Εστίασης Κέρκυρας) για το Toula’s Restaurant από την Κέρκυρα. Η κυρία Βεργέτη ευχαρίστησε την έκθεση και την Λέσχη για την βράβευση και είπε ότι εδώ και 40 χρόνια μαγειρεύει με την καρδιά της και με φρέσκα τοπικά προϊόντα αλλά και προϊόντα από τον κήπο τους.
Ο κύριος Θανάσης Γιαλούρης παρέδωσε το βραβείο στον κύριο Καλεμάκη Δημήτρη από τον Ελαιώνα στο Ζαρό ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ και 15 χρόνια στο εστιατόριο μας προσπαθούμε να αναδείξουμε την αυθεντική κρητική κουζίνα και την γαστρονομία του τόπου μας που είναι και το μεγαλύτερο μας όπλο και ευχαριστούμε πολύ για την βράβευση, καθώς η αναγνώριση αυτή από δύο τόσο σημαντικούς θεσμούς μάς δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Από αριστερά: Σταματούλα Ψάλτη, Έκτορας Ιωάννου, Άντζελα Γκερέκου
Από αριστερά: Τόλης Τάσος, Λιόκας Γιάννης, Θανάσης Γιαλούρης
Στην πορεία ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος παρέδωσε το βραβείο στον υπεύθυνο του εστιατορίου 1926 από την Νάξο, κύριο Βενιέρη Ευάγγελο, ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμή αυτή την διοργάνωση και ανέφερε ότι το εστιατόριο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τα πιάτα τους φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο με τοπικά προϊόντα του νησιού.
Tην Τήνο εκπροσώπησε η συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου Ήταν ένα μικρό καράβι, κυρία Σταματούλα Ψάλτη, η οποία αφού παρέλαβε το βραβείο της από την κυρία Γκερέκου και αφού ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση είπε ότι χαίρεται που η προσπάθεια τους να στηρίζουν μέσα από την επιχείρηση τους τα ελληνικά προϊόντα βρίσκει ανταπόκριση.
Τέλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων κύριος Τόλης Τάσος, έδωσε το βραβείο στον chef του εστιατορίου του ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort, κύριο Λιόκα Γιάννη ο οποίος είπε: «Είναι χαρά μας να αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας να προωθούμε την γαστρονομία της Ηπείρου».