7-10 Φεβρουαρίου 2025

METROPOLITAN EXPO

Coffee Events

Πόλος έλξης για τους επαγγελματίες του καφέ!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Coffee Events της HORECA 2019 μετά από ένα πλούσιο τετραήμερο με ομιλίες, workshops, παρουσιάσεις, panels συζητήσεων καθώς τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του SCA Greece.

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσαν οι πλούσιες και ανανεωμένες εκδηλώσεις των Coffee Events στην HORECA 2019 με τα Coffee Seminars να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων όσοι τα παρακολούθησαν. Και τις τέσσερις ημέρες της έκθεσης η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια υποδεχόταν πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύνολο σεμιναρίων με ομιλίες, workshops και panels συζητήσεων.
Την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, δίχως προηγούμενο ήταν το κοινό που συνέρρευσε ώστε να παρακολουθήσει την ομιλία του Γιώργου Μωραΐτη της Maui Gourmet με θέμα Arabica Vs Robusta, όπου ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και το γευστικό προφίλ στο τελικό αποτέλεσμα. Μεγάλη απήχηση παρουσίαζε επίσης, η επίδειξη του Μιχάλη Καραγιάννη, Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο Latte Art, ο οποίος μοιράστηκε την τέχνη του με τους παρευρισκόμενους, δίνοντας έξυπνες συμβουλές και ιδέες και βέβαια, έδειξε πρωτότυπα σχέδια που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Στη συνέχεια, στο panel Specialty Coffee: Mύθοι και Αλήθειες, ο Κώστας Καλαφατάς της Samba Cafe, ο Κώστας Δαλακούρας της Coffee Republic και ο Στέφανος Δωματιώτης της Taf έδωσαν τον ορισμό του specialty καφέ σημειώνοντας πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν το προϊόν και οι υπηρεσίες στην διάδοση της κουλτούρας του καφέ.

Αριστερά: Παρουσίαση από τον Κ. Παναγόπουλο της ALCO, της έρευνας για τις καναλωτικές συνήθειες στον καφέ, Δεξιά: Στιγμιότυπο από τους διαγωνισμούς του SCA Hellas, στο stage του Coffee Events

Το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη σεμιναριακή αίθουσα ξεχώρισε η ομιλία του Βασίλη Δεληλίγκα της Jacobs Douwe Egberts για τον Freddo Espresso και την τελειοποίησή του με τους συμμετέχοντες να μοιράζονται τα διάφορα προβλήματα που συναντούν κατά την παρασκευή του θέτοντας πλήθος ερωτήσεων που απαντήθηκαν όλες με σαφήνεια. Το highlight όμως της ημέρας όπως ήταν αναμενόμενο ήταν τo panel κατά το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταρείας ερευνών ALCO, Κώστας Παναγόπουλος παρουσίασε την αποκλειστική έρευνα του Snack & Coffee “Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στον καφέ”. Οι συμμετέχοντες στο panel ήταν οι: Γιάννης Αποστολόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος SCA), Κώστας Καλαφατάς (Συντονιστής SCA Greece), Νιόβη Καλλέργη (Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Kafea Terra), Τατιανή Καμπιώτη (Επικεφαλής της Nestlé Professional στην Ελλάδα) και Διονύσης Μουστής (Υπεύθυνος Ανάπτυξης Coffee Possibilities στη Lavazza). Στα συμπεράσματα της έρευνας, η σχεδόν καθολική επικράτηση του καφέ έναντι των άλλων ροφημάτων, η υψηλή θέση του ελληνικού στις προτιμήσεις του κοινού, η βιωματική σχέση των Ελλήνων με τον καφέ και η δυνατότητα εισόδου νέων παικτών στην αγορά. Όλοι οι προσκεκλημένοι έκαναν λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, δήλωσαν ευχαριστημένοι καθώς αποδεικνύεται με νούμερα η έμφαση που έχει δοθεί στην αγορά του καφέ και υπογράμμισαν ότι πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα του προϊόντος.

Αριστερά: Ο Α. Σανοζίδης της Eurogat, Δεξιά: Ο Σ. Κορέμτας από την TAF

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, όλα τα σεμινάρια είχαν πλήθος κοινού αλλά εκείνο που πραγματικά συγκέντρωσε τους προβολείς ήταν η ομιλία του Παναγιώτη Μπάφη της Bafis & Partners Architects, συνεργάτη του ΣΕΕΜΕ, με θέμα την Οργάνωση στο πόστο του Barista. Με χρήσιμα παραδείγματα και αναφορές σε case studies επιτυχημένων επιχειρήσεων ο εισηγητής πρότεινε νέες λύσεις για μέγιστη απόδοση με γνώμονα την εργονομία και την εμπορική αποτελεσματικότητα του πόστου ενώ το κοινό συμμετείχε ενεργά θέλοντας ακόμα περισσότερα στοιχεία για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των επαγγελματικών χώρων τους. To panel Social Media: H συνταγή της επιτυχίας με τις Ευτυχία Δανάκου (Communication Manager της Γρηγόρης), Ζωή Μουχρίτσα (COM της Nelios) και Ντέμη Μαρτιάδου (Ιδιοκτήτρια και Υπεύθυνη επικοινωνίας του cafe Peace of mind) ασχολήθηκε με τη σωστή και αποδοτική χρήση των social media στην καφεστίαση καθώς και τις παγίδες που κρύβουν λύνοντας απορίες των συμμετεχόντων και δίνοντας πρακτικά παραδείγματα.

Aριστερά: Aριστερά: Η Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια του περιοδικού Snack & Coffee, Ν. Μαρτιάδη (Peace of mind), η Ε. Δανάκου (Γρηγόρης) και η Ζ. Μουχρίτσα (Nelios),σε πάνελ για τα social media & coffee shops. Δεξιά: Ο Π. Μπάφης, designer και συνεργάτης του ΣΕΕΜΕ

Η τελευταία ημέρα της έκθεσης Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένη στον ελληνικό καφέ, το τσάι και τα ροφήματα σοκολάτας. Η παρουσίαση και workshop της Ι. Γιαλούσης ΕΠΕ με τους Κώστα Τσάκωνα και Αλέξη Ες Σουρεΐφι με θέμα Αλλιώτικα ροφήματα σοκολάτας (με κρασί, espresso και χυμό) έγινε πόλος έλξης επαγγελματιών που έχουν επενδύσει στη δυναμική της σοκολάτας. Τέλος, στο panel για τον Ελληνικό καφέ και τις σύγχρονες προκλήσεις, οι Παναγιώτης Χάσκος, Γιάννης Δρίτσας και Μάνθος Αρχοντάκης συμφώνησαν για την “επιστροφή” του ελληνικού στις προτιμήσεις του κοινού, σημείωσαν τις δυνατότητες διαφοροποίησης που προσφέρει, πρότειναν ιδέες για το λανσάρισμά του σε πιο νεανικό κοινό και τόνισαν τη βαρύτητα που έχει ως προϊόν, υπογραμμίζοντας μάλιστα, την ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ ώστε να γίνει ένα ανταγωνιστικό προϊόν για τις ξένες αγορές.

Αριστερά: Ο Δ. Παπαιωάννου αναλύει την νέα τάση των coffee cocktails, Δεξιά: Ο Γ. Μωραίτης της Maui Gourmet

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του SCA!

Μεγάλη απήχηση στο κοινό είχαν οι διαγωνισμοί που διοργανώθηκαν για μια ακόμη χρονιά από τον SCA Greece κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2019!

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, η αυλαία άνοιξε με τον ημιτελικό του πρωταθλήματος Βarista όπου 8 κορυφαίοι barista αναμετρήθηκαν για μια θέση στον τελικό της Δευτέρας. Οι έξι φιναλίστ Nίκος Μπουρμπάκης, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Κωνσταντίνος Σπανός, Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιώργος Μωραΐτης ξεχώρισαν για την άρτια τεχνική και το υψηλότατο επίπεδό τους.

Αριστερά: Οι νικητές του πρωτάθλημα Cezve/ Ibrik Δ. Καραμπάς (1ος), Α. Δημητριάδου (2η) και Σ. Αλεξόπουλος (3ος) , Δεξιά: Οι νικητές του Coffee in Good Spirtis, 1oς ο Μάνος Μαμάκης, 2ος ο Σάββας Πετρούτσος, 3ος ο Δημήτρης Μπαϊγκούσης

Σειρά είχε ο εντυπωσιακός διαγωνισμός Coffee In Good Spirits που έλαβε χώρα στη σκηνή των Coffee Events το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, όπου πλήθος κόσμου μοιράστηκε την αγωνία των επτά συμμετεχόντων για την πολυπόθητη διάκριση. Έπειτα από την αξιολόγηση των κριτών, την τρίτη θέση κατέκτησε ο Δημήτρης Μπαϊγκούσης, τη δεύτερη θέση ο Σάββας Πετρούτσος, ενώ πανελλήνιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Μάνος Μαμάκης για τρίτη συνεχή χρονιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο διαγωνισμό CIGS στη Βοστώνη.

Αριστερά: Oι νικητές του Brewers Cup, Κ. Κομνηνάκης (1oς), Γ. Δεληχρήστος (2ος) και Ε. Δασκαλοπούλου (3η), Δεξιά: Οι νικητές του πρωταθλήματος Barista Μ. Δημητρακόπουλος (1ος), Κ. Ιατρίδης (2ος) και Κ. Σπανός (3ος).

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, η αγωνία για τους έξι φιναλίστ του πρωταθλήματος Βrewers έλαβε τέλος. Οι προκριθέντες κατά την πρώτη διοργάνωση του SCA Greece για το 2019, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής για τον πολυπόθητο τίτλο του Έλληνα πρωταθλητή τον οποίο τελικά απέσπασε ο Κωνσταντίνος Κομνηνάκης, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει τον Απρίλιο στη Βοστώνη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο World Brewers Cup. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Γιώργος Δεληχρήστος και τρίτη η Ειρήνη Δασκαλοπούλου .

Παράλληλα την ίδια ημέρα, για άλλη μια φορά κοινό και κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκαν με τις δημιουργίες των διαγωνιζομένων στον τελικό γύρο του διαγωνισμού Latte Art. Τελικά, πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Ντούβας, ο οποίος θα αναμετρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Δημήτρης Μπούκουρης, ενώ στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Χρονόπουλος.

Οι διαγωνισμοί κορυφώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου, με τον τελικό του πρωταθλήματος Barista όπου ξεχώρισαν το υψηλό επίπεδο και οι εξαιρετικές παρουσιάσεις. Τον τίτλο του πανελλήνιου πρωταθλητή απέσπασε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέκτησαν οι: Κωνσταντίνος Ιατρίδης και Κωνσταντίνος Σπανός. Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Barista θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Βοστώνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter