11-14 ΦΕΒ 2022

Metropolitan Expo Greece

11-14 Φεβρουαρίου 2022

METROPOLITAN EXPO

Gastronomy Forum

Γαστροτουρισμός & θησαυροί της ελληνικής γης βρέθηκαν στο επίκεντρο της HORECA 2020

Το Gastronomy Forum αναδείχτηκε και το 2020 σε σημείο αναφοράς για τους chef, τους F&B managers και γενικότερα κάθε επαγγελματία της Μαζικής Εστίασης.

Οι νέες παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις του Γαστροτουρισμού, του Αγροτουρισμού και του Οινοτουρισμού αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρουν στην ανάδειξη της εθνικής μας γαστρονομίας και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων, των εισηγήσεων αλλά και των εντυπωσιακών live cooking shows που πραγματοποιήθηκαν στο Gastronomy Forum stage.

HORECA 2020 - Gastronomy Forum

Λιάκρης Ηλίας (Owner Paragea olive oil factor), Λιάκρης Βασίλης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας Paragea olive oil factor)

Πανταζής Πάστρας (Head of Research TOPOSOPHY), Αγγελική Καραγκούνη (Content Manager ΣΕΤΕ), Άρης Ίκκος, (Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ), Γιούλη Σπυροπούλου, (Marketing Manager Marketing Greece)

Γαστρονομικός τουρισμός: Μία νέα ταξιδιωτική τάση

Ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «ταξιδιωτικά» trend ενώ παράλληλα η γαστρονομία αποτελεί παράγοντα εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Η τάση αυτή αναλύθηκε διεξοδικά στο πάνελ  συζήτησης που  πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ. Οι βασικές τάσεις που αναδείχτηκαν ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η παροχή εμπειριών στους επισκέπτες πάνω στο τρίπτυχο ποιότητα- αυθεντικότητα και βιωματική εμπειρία. Επίσης, εξίσου αναγκαία κρίθηκε η σύνδεση κάθε προϊόντος με το σωστό μάρκετινγκ στο κατάλληλο κοινό, καθώς και η εκπαίδευση των εμπλεκομένων σε όλη την αλυσίδα αξίας από τον παραγωγό στον εστιάτορα. Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε και στις συνέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη.

HORECA 2020 - Gastronomy Forum

Γιάννης Γαβαλάς (ex. Chef – Ιδιοκτήτης Araklia)

HORECA 2020 - Gastronomy Forum

Αλέξανδρος Τσιοτίνης (ex. Chef ctc resto)

Οι διεθνείς τάσεις στο Γαστροτουρισμό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η ενότητα για τις παγκόσμιες τάσεις στο Γαστροτουρισμό και Οινοτουρισμό. Κατά την διάρκεια του πάνελ παρουσιάστηκαν 24 διεθνή παραδείγματα γαστροτουριστικών δραστηριοτήτων, τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν και την εγχώρια τουριστική Βιομηχανία. Στο επίκεντρο όλων τα προϊόντα και οι γεύσεις κάθε τόπου. Έτσι, κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες σχετικές πρωτοβουλίες δράσεων που ακολούθησαν πολλοί διεθνείς προορισμοί σε τοπικό επίπεδο είναι οι ξεναγήσεις που “παντρεύουν” το φαγητό με την αρχιτεκτονική και την ιστορία κάθε τόπου, οι δράσεις που συνδέουν το wellness με τον γαστρονομικό τουρισμό, τα αυτοεξυπηρετούμενα food tours (χωρίς τη χρήση ξεναγών δηλαδή), αλλά και τα food bike και food moto tours.
Όσον αφορά τον Οινοτουρισμό, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα trends είναι η συμμετοχή των επισκεπτών στη συγκομιδή των σταφυλιών, η συνολική οινοτουριστική εμπειρία, αλλά και τα σύγχρονα wine tours που συνδυάζoυν γευστικές οινικές δοκιμές με την ιστορία, τη φύση, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, ή τη μουσική κάθε τόπου.

HORECA 2020 - Gastronomy Forum

Ex.chef Δότσιος Άδαμος

Ανθή Κακίου (ΕΦΕΤ), Βασίλης Ζαμπούνης (Γεωργοοικονομολόγος – δημοσιογράφος), Παναγιώτης Σταμπουλίδης (Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή), Γεώργιος Μπόσκος (Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Μίλτος Καρούμπας (Πρεσβευτής Ελληνικής γαστρονομίας Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος), Τάσος Τόλης (Επίτιμος πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος).

Το ελαιόλαδο στην εστίαση

Ακόμα ένα πάνελ το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού ήταν αυτό με θέμα το ελαιόλαδο στην εστίαση, κατά την διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε η νέα υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική διάθεση ελαιολάδου μόνο εμφιαλωμένου ή/και μίας χρήσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, με στόχο να εφαρμοστεί πλέον αποτελεσματικά η απαγόρευση της διάθεσης χύμα ελαιολάδου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τρόποι που θα μπορούσαν οι τουρίστες να γίνουν οι διαφημιστές του ελληνικού ελαιολάδου, ενώ εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ ανέλυσε τις δράσεις του φορέα για την προστασία του ελληνικού προϊόντος. Επίσης, έμπειροι chef ανέδειξαν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία, αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις του στη μαγειρική ενώ αναλύθηκε και το μοντέλο ανάπτυξης της ελαιογαστρονομίας και του ελαιοτουρισμού, με παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία.

Πετυχημένα case studies γαστροτουρισμού

Και τις τέσσερις ημέρες της έκθεσης παρουσιάστηκαν πετυχημένα case studies από επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να θεωρούνται γαστροτουριστικοί προορισμοί για τους ταξιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα στελέχη και ιδιοκτήτες από το Vioma Naxos, το Mykonian spiti, το  εστιατορίο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω», το Άμιλλος cooking & pastry experience, τα ξενοδοχεία Eumelia στις Γούβες Λακωνίας, Skiros palace, από την αγροτουριστική μονάδα της Paragaea old olive oil factory στην Πάργα αλλά και το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, μίλησαν για το πώς συμβάλλουν και αυτοί στην ανάδειξη και την προώθηση της  ελληνικής γαστρονομίας.

Έφη Σπυρόπουλου (Thesauri Caviar), Τάσος Τόλης (Ex. chef)

HORECA 2020 - Gastronomy Forum

Στιγμιότυπο από τις βραβεύσεις για τους Καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς- εστιατόρια

Παραδοσιακές γεύσεις & εντυπωσιακά cooking shows

Η μεγάλη διατροφική αξία, οι τεράστιες μαγειρικές δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων αλλά και οι τρόποι που μπορεί ο επαγγελματίας του τουρισμού να αξιοποιήσει τα τοπικά προϊόντα και την ντόπια κουζίνα για να προσφέρει στον ταξιδιώτη νέες μοναδικές εμπειρίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των live cooking show. To χαβιάρι της Άρτας, το μέλι, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, τα σαλιγκάρια, το ελληνικό ψάρι, τα ΠΟΠ τυρία Αιγαίου, η Κορινθιακή σταφίδα, τα ελληνικά μανιτάρια, η τρούφα και το ούζο παρουσιάστηκαν μέσα από τα live cooking shows από έμπειρους και καταξιωμένους chefs.
Eπίσης, η εκδήλωση απέκτησε και διεθνή αέρα αφού πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του διεθνούς γαστρονομικού θεσμού Gault Millau από τον chief ex. Officer Στέλιο Γρηγοριάδη, αλλά και live cooking show από τον chef του Gault Millau Stéphane Perrotte και τον Jean-Marie Hoffmann, αρχιμάγειρας της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Τέλος, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και η HORECA εγκαινίασαν κατά τη διάρκεια της 15ης διοργάνωσης της τα βραβεία «Οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-εστιατόρια» όπου τίμησαν εστιατόρια και ξενοδοχεία που στηρίζουν τον ελληνικό γαστροτουρισμό. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό για τις βραβεύσεις εδώ

Εγγραφείτε στο Newsletter