10-13 ΦΕΒ 2023

Metropolitan Expo Greece

10-13 Φεβρουαρίου 2023

METROPOLITAN EXPO

Beer & Spirits Show

It’s cocktail time στη HORECA 2022

Το κορυφαίο event στο χώρο του bartending επέστρεψε ανανεωμένο στην HORECA 2022! Καταξιωμένοι bartenders παρουσίασαν όλες τις νέες εξελίξεις, καινοτόμα προϊόντα και παγκόσμια trends, ενώ κορυφαίοι διαγωνισμοί πρωταγωνίστησαν για 4 ημέρες, στην πιο «μεθυστική» σκηνή.

Η αφρόκρεμα του ελληνικού bartending συναντήθηκε στη HORECA 2022, στη διοργάνωση που ορίζει τις τάσεις στον κόσμο των cocktails. Κορυφαίοι bartenders, εκπρόσωποι σημαντικών brands της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς, ιδιοκτήτες μπαρ και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου βρέθηκαν για 4 ημέρες, στην σκηνή του Beer & Spirits και μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Παράλληλα, τα νέα ταλέντα στην υψηλή τέχνη των cocktails παρουσίασαν μοναδικά, ολοκαίνουρια mix με στόχο την πρωτιά στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος.

Απολογισμός Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

Η 4η και τελευταία ημέρα του Beer & Spirits Show ξεκίνησε με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη ΜW, WSPC Education να παρουσιάζει τη θεματική Wine, spirits & beverages: Eκπαίδευση προσωπικού στο all day café bar. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για μία επιχείρηση που ανήκει στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, οι υπάλληλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες. Όλο το προσωπικό, από το σερβιτόρο, τον barista / barman, το άτομο που είναι στην υποδοχή, είναι οι εκπρόσωποι του μαγαζιού, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευσή του απαραίτητη. Ο κάθε υπάλληλος που μιλάει με τους πελάτες, μπορεί να συμβάλλει στην καλή εικόνα της επιχείρησης, στην επιτυχία ή ακόμα και στην αποτυχία της. Τέλος, παρουσίασε τα κριτήρια που πρέπει να ακολουθήσει κάθε επιχειρηματίας όσον αφορά στην επιλογή της εκπαίδευσης για κάθε υπάλληλο, όπως ανάγκες επιχείρησης, εμπειρία εργαζόμενου κλπ.

Αλέξανδρος Πρεβίστας &Σάκης Στοΐλης (ALEXANDRION)

Ιωάννης Βίδρας & Κατερίνα Φιλιππίδου (Coca Cola Hellas)

Εν συνεχεία, οι Σάκης Στοΐλης και Αλέξανδρος Πρεβίστας από την ALEXANDRION Wine & Spirits παρουσίασαν τη νέα τάση των Non Alcoholic Drinks. Με αφετηρία την ολοένα και ανερχόμενη παγκόσμια τάση για προτάσεις σερβιρισμάτων χωρίς αλκοόλ, οι δύο έμπειροι bartenders μίλησαν για τη σημασία της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας στην παρασκευή σερβιρισμάτων με χαμηλούς ή και μηδενικούς αλκοολικούς βαθμούς, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σύσταση και γεύση από ένα standard cocktail. Eπίσης, ο Mixologist Άρης Χατζηαντωνίου και ο chef Σταμάτης Τσίλιας, συζήτησαν για το τι ορίζουμε ως bar food, πώς διαμορφώνουμε ένα σωστό μενού για το bar, ποια cocktails συνδυάζονται καλύτερα με το finger food. Τέλος, οι Ιωάννης Βίδρας, Ho.Re.Ca Agile Lead CocaCola Hellas και Κατερίνα Φιλιππίδου, Head Of Strategy MSPS παρουσίασαν μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τις νέες τάσεις στο Ho.re.ca industry. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας >>

[ultimate_carousel slides_on_desk=”1″ slides_on_tabs=”1″ slides_on_mob=”1″]

Βασιλική Καραπάνου (Eurogat), Θεόδωρος Λαμπούσης (1η θέση Non alcoholic cocktail), Ελένη Μανίκα (Διευθύντρια Σύνταξης Snack & Coffee)

Μιχάλης Μακρής (3η θέση Non alcoholic cocktail), Ντίνα Νικολίτση (2η θέση Non alcoholic cocktail), Θεόδωρος Λαμπούσης (1η θέση Non alcoholic cocktail), Δημήτρης Ζάππας (Πρόεδρος ΕΜΕ), Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος FORUM SA), Ελένη Μανίκα (Διευθύντρια Σύνταξης Snack & Coffee)

Εκπρόσωποι του Koe cafe bar (3η θέση Battle of the bars), Άρης Χατζηαντωνίου (μέλος κριτικής επιτροπής)

Εκπρόσωποι του Puerto bar (2η θέση Battle of the bars), Άρης Χατζηαντωνίου (μέλος κριτικής επιτροπής) 

Βασιλική Καραπάνου (Eurogat), Εκπρόσωποι του Amsterdam bar (1η θέση Battle of the bars)

Μιχάλης Μακρής (3η θέση Non alcoholic cocktail)Θεόδωρος Λαμπούσης (1η θέση Non alcoholic cocktail), Ντίνα Νικολίτση (2η θέση Non alcoholic cocktail)

[/ultimate_carousel]

Σήμερα, το Beer & Spirits  έριξε αυλαία με τον 11ο Διαγωνισμό Non-Alcohol Classic Cocktail, με νικητές τον Θεόδωρο Λαμπούση στην πρώτη θέση, την Ντίνα Νικολίτση στη δεύτερη και τον Μιχάλη Μακρή στη τρίτη θέση και τον 1ο Διαγωνισμό Battle of the barsμε νικητές το Amsterdam bar στην πρώτη θέση, το Puerto Bar στη δεύτερη και το Koe Cafe bar στη τρίτη θέση

Απολογισμός Κυριακή 13 Φεβρουαρίου  

Η 3η ημέρα του Beer & Spirits  ξεκίνησε με τον Sommelier Βασίλη Παπαδόπουλο να παρουσιάζει την απαραίτητη wine list που πρέπει να διαθέτει ένα all day café bar για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον πελάτη του. Στην συνέχεια στην σκηνή ανέβηκαν οι  Παναγιώτης Καναβέτας από την Sky Spirits και ο Πάνος Κανατσούλης από το Mr. Fox the bar, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πολύ σημαντικό θέμα των zero waste cocktail. Συγκεκριμένα, είπαν ότι εξαιτίας της τεράστιας σπατάλης που γίνεται στην παρασκευή των cocktails, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα μπαρ έχουν αρχίσει να καθιερώνουν το «sustainable bartending», περιορίζοντας τις μεταφορές προτιμώντας τοπικά προϊόντα και παρασκευάζοντας τα δικά τους είδη από το μηδέν. 

Γεώργιος Δενδράκης, Corporate Bar Manager Hersonissos Group Hotels, 3ΣΙΓΜΑ

Βενιαμίν Αΐβαζίδης, Αγάπη Πετροπούλου,Άκης Παπαγεωργίου (Granikal)

Με θέμα «The Bitter Project» ανέβηκε στην σκηνή ο Γεώργιος Δενδράκης, Corporate Bar Manager Hersonissos Group Hotels, 3ΣΙΓΜΑ ενώ οι έμπειροι bartenders Βενιαμίν Αΐβαζίδη,  Άκης Παπαγεωργίου και Αγάπη Πετροπούλου από την εταιρία Granikal, μίλησαν για το aperitivo, την ιταλική early drinking habit, που έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και μπορεί κάποιος να την γνωρίσει σε βάθος σε όλο και περισσότερα bars πλέον. Eπίσης, πρότειναν ξεχωριστές δημιουργίες για aperitivοτα οποία αποτελούν ιδανικές επιλογές για early και after office drinks.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε και ο 26ος Διαγωνισμός Classic Cocktail, με νικητές τον Στάθη Χαλκιά στην πρώτη θέση, τον Κουσαρίδα Ευθύμη στη δεύτερη και τον Παναγιώτη Πάλλη στη τρίτη θέση. Επίσης, ο Πάνος Φωτειάδης πήρε βραβείο για Καλύτερη Τεχνική – Κατάρτιση, βραβείο για σχέση όνομα – cocktail o Αλέξανδρος Φίνος και βραβείο Νεότερης Συμμετοχής πήρε ο Υπάτιος Κερασίδης.

Δημήτρης Ζάππας, Παναγιώτης Πάλλης, Στάθης Χαλκιάς, Θανάσης Γιαλούρης, Ναυσικά Μουζακίτη

Στιγμιότυπο από τις βραβεύσεις

Απολογισμός Σάββατο 12 Φεβρουαρίου

Η 2η ημέρα του Beer & Spirits  ξεκίνησε με τους Σοφοκλή Παναγιώτου της Septem, τον Γιώργο Πέτρου από την Ζυθοποιία Πηνειού και τον Μανώλη Χλωρίδη από την Ftelos Brewery να παρουσιάζουν τις τάσεις και τη δυναμική της Μικροζυθοποίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους αναφέρθηκαν στο μέλλον της μικροζυθοποιίας και στο γεγονός ότι είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος καθώς δημιουργούνται νέες ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη δυναμική. Επίσης, αναφέρθηκαν στις νέες τάσεις αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία τέτοια επιχείρηση όσον αφορά την παραγωγή, αλλά και τα δίκτυα διανομής. «Όταν η μπίρα συνάντησε τα κοκτέιλ» ήταν το θέμα που ανέλυσαν ο Mixologist Δημήτρης Παπαϊωάνου και ο beer expert Πολ Εμμανουηλίδης από Beer Deli. Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι τα cocktails με μπίρα εξελίσσονται σε νέα πηγή έμπνευσης για τους bartenders, καθώς προσφέρουν μία δροσερή διάθεση των φυσαλίδων και εμπλουτίζει το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα ενώ έδωσαν και ιδέες για πρωτότυπα «ταιριάσματα».

Ελένη Μανίκα (Snack & Coffee magazine), Σοφοκλής Παναγιώτου (Septem), Γιώργος Πέτρου (Ζυθοποιία Πηνειού), Μανώλης Χλωρίδης (Ftelos Brewery)

Βασίλης Φασούλας, Ελπίδα Αντωνοπούλου, Ηλίας Γκιβίσης (Βarro Negro Athens)

Εν συνεχεία, οι Ελπίδα Αντωνοπούλου, Ηλίας Γκιβίσης, Βασίλης Φασούλας από το No74 Best bar in the world, το Barro Negro Athens, ανέλυσαν τις ευκαιρίες και προκλήσεις ενός θεματικού bar. Τον συντονισμό του Beer & Spirits Show έκανε η Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης Snack&Coffee.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε και ο 9ος Διαγωνισμός Ελληνικού Cocktail από την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος με νικητές τον Θανάση Κωνσταντίνου στην πρώτη θέση, τον Θεόδωρο Λαμπούση στη δεύτερη και την Ντίνα Νικολίτση στην τρίτη θέση. 

Οι νικητές του 9ου Διαγωνισμού Ελληνικού Cocktail  Θεόδωρος Λαμπούσης, Θανάσης Κωνσταντίνου, Ντίνα Νικολίτση

Giorgio Fadda (Πρόεδρος ΙΒΑ), Θεόδωρος Λαμπούσης, Ντίνα Νικολίτση, Θανάσης Κωνσταντίνου, Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος FORUM SA) 

ΑπολογισμόςΠαρασκευή 11 Φεβρουαρίου

Η 1η ημέρα του Beer & Spirits  ξεκίνησε με τον Χάρη Γιακουμάτο από το Butterfly να αποκαλύπτει τα διαφορετικά πρόσωπα του all day café και στη συνέχεια ο πρωταθλητής στην κατηγορία Coffee and Good Spirits στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καφέ του 2020, Χρήστος Κλουβάτος, έκανε μία πολύ ενδαφέρουσα παρουσίαση για τα Brunch Cocktails, τη νέα αγαπημένη συνήθεια η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν στην λίστα του bar τους.

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Whisky Expert από την εταιρεία Tsaknakis Bros μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο των σακχάρων στην διαδικασία παραγωγής του ουίσκι και οι Παναγιώτης Παναγιωτάτος και  Παναγιώτης Φράγκος από τον WS KAROULIAS αναφέρθηκαν στα ελληνικά αποστάγματα τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τόσο στα bars της χώρας μας όσο και παγκοσμίως και πρότειναν πρωτότυπες ιδέες για κοκτέιλ με βάση τα ελληνικά αποστάγματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην λίστα μίας επιχείρησης.

HORECA Beer & Spirits Show

Ελένη Μανίκα, Χάρης Γιακουμάτος

HORECA Beer & Spirits Show

Χρήστος Κλουβάτος

Tις μοντέρνες τεχνικές και καινοτόμες ιδέες στην δημιουργία ενός cocktail πραγματεύτηκε στην παρουσίασή του ο mixologist Δημήτρης Παπαϊωάννου ενώ οι Νικόλας Σμυρλάκης από την εταιρεία Sip it και ο Παναγιώτης Νταφαλιάς από το bar “The Oldies” αποκάλυψαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάνει μία επιχείρηση delivery cocktails αλλά και ποιοι περιορισμοί υπάρχουν στην λίστα των cocktails που θα επιλεχθεί για delivery.  Η 1ης ημέρα της εκδήλωσης έκλεισε με τους Άρη Σκλαβενίτη, Sommelier και Γιάννη Τσικουδάκη, Chef στο Oinoscent Wine bar οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα του Food & Wine pairing. Συγκεκριμένα είπαν ότι η απόλυτη επιτυχία wine & food pairing έρχεται όταν το κρασί που πίνουμε συμπληρώνει γευστικά το φαγητό μας, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τον συντονισμό του Beer & Spirits Show έκανε η Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Snack&Coffee.

Εγγραφείτε στο Newsletter